V ŠOŠTANJU

Koroški rokodelci se predstavijo

V mestni galeriji v Šoštanju na ogled razstava Velikonočne vezenine, simboli in keramični okraski.
Fotografija: Pirhi za glasbenike
Odpri galerijo
Pirhi za glasbenike

Svoje znanje in ljubezen do rokodelskega umetniškega ustvarjanja je združilo okrog 20 članic lokalnih društev. Ob pobudi predsednice Univerze za tretje obdobje Velenje Zdenke Uršnik ter navdušenju nad razstavnimi eksponati vodje galerije mag. Milojke Bačovnik Komprej je v galeriji postavljenih več kot 50 del.

Organizatorka velikonočne razstave Zdenka Uršnik FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc
Organizatorka velikonočne razstave Zdenka Uršnik FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc
Okrasne in praktične aranžmaje tvorijo vezenine, kot so prti, prtički in dekorativne vezenine, keramične podobe in figure kot velikonočni motivi, dekoracije v kombinaciji z naravnimi vejicami vrb ter različne posode in košare z velikonočnimi pirhi. Še posebno veliko predmetov je v različnih kombinacijah razstavila Ljubica Donko, ki oblikuje v tehniki keramike gambatte.

Kulturno-umetniško društvo Gambatte beleži tretje leto samostojnega delovanja, prej pa je 10 let delovalo kot keramičarska skupina v okviru Društva Šaleških likovnikov, šteje 17 članov. Združujejo ljubitelje keramike in ustvarjanja z glino, ob tem želijo svoje člane tudi izobraževati o različnih tehnikah in načinih oblikovanja gline.

Velikonočno vezenje
Velikonočno vezenje
Krožek Spominčice deluje pod vodstvom mentorice ​Jožice Grobelnik za ohranjanje in razvijanje kulturne dediščine na področju vezenja, medgeneracijskega povezovanja ter druženja in ohranjanja zdravja in vsesplošne kakovosti življenja. Vse to povezuje vezilje v Šaleški dolini že 25 let na Univerzi za tretje življenjsko obdobje Velenje. KUD Harmonija Šoštanj, ki ga vodi predsednica Sonja Bercko Eisenreich, pa ljubiteljsko deluje na področju oblikovanja gline, plesa, gibanja za zdravje, rekreacije in športa. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije