KORONAVIRUS V SLOVENIJI

Bojana Beović: Hoja po robu prepada (VIDEO)

V Sloveniji beležimo 118 oseb, ki so umrle s potrjenim covidom 19.
Fotografija: Bojana Beović. FOTO: zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Bojana Beović. FOTO: zaslonski posnetek

V zadnjih 24 urah je v Sloveniji umrla še ena oseba, ki je bila pozitivna na novi koronavirus. Skupno število pokojnih, ki so zboleli za covidom 19, se je tako povzpelo na 118 (117 umrlih je bilo do vključno 26. julija, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje).

Včeraj je bilo testiranih 874 oseb, pozitivnih je bilo 14.

V bolnišnicah je trenutno 17 oseb, intenzivno nego pa potrebujejo tri.

Število pokojnih (tabela NIJZ je do vključno 26. julija), ki so bili pozitivni na novi koronavirus, se je 27. julija povečalo za eno osebo, torej na 118. FOTO: zaslonski posnetek
Število pokojnih (tabela NIJZ je do vključno 26. julija), ki so bili pozitivni na novi koronavirus, se je 27. julija povečalo za eno osebo, torej na 118. FOTO: zaslonski posnetek
Ob 10.30 se je začela (vladna) novinarska konferenca na temo covid 19, ki smo jo spremljali v živo:

11.05 Ali lahko starši z otroki izkoristijo dopust v tujini ali raje svetujete, da ostanejo doma?
 Ali se razmišlja o ukrepu, da se 14 dni pred začetkom šole zapre mejo s Hrvaško? 
O takem ukrepu se nismo pogovarjali, pravi Beovićeva, je pa priporočljivo, da se takrat tako ravnajo, saj gredo potem po dopustu v množico (v šole). Glede spremenjenega režima s Hrvaško, tako Beovićeva, je odvisno od epidemiološke slike in uvrstitve na enega od seznamov. Ni vezano na začetek šole, je jasna.

11.00 Po nalogi ustavnega sodišča na 14 dni strokovna skupina daje odgovor na vprašanje o nujnosti nošenja mask. Srednjeročno ni razloga, da bi maske opustili, še posebej v jesenskem in zimskem času. To je čas, ki nas izjemno, izjemno skrbi, poudarja Beovićeva.

10.57 Čas je pokazal, da imajo maske učinek pri omejavanju prenosa novega koronavirusa. V prvi vrsti so pomembne za druge ljudi. Če je v tistem trenutku, ko izloča virusa, ni pa bolna, maska prepreči, da se to prenese na druge ljudi, o nosečnju mask pove Beovićeva. Doda, da se ob upoštevanjemu drugih ukrepov, kot so distanca, dosledna higiena rok

10.50 Graf reprodukcijskega števila: R pove, koliko oseb se okuži od ene obolele osebe. IJS je analiziral stanje za domove, izven domov in za celoto. 

Trenutne razmere v Sloveniji. FOTO: Zaslonski Posnetek
Trenutne razmere v Sloveniji. FOTO: Zaslonski Posnetek

Če bi ta številka znašala 1,5, bi že septembra morali ustavljati zdravstvo. Pri 1,1 se nam bo epidemija še širila, a bomo lahko situacijo obvladovali. A Beovićeva pravi, da situacija taka kot je, še ni rešena.

10.49 Že v prvem delu epidemije so številne organizacije delovale, za razliko od drugih držav, in že takrat so strokovnjaki opozarjali na razmere na delovnih mestih, ki morajo biti take, da se čim bolj zmanjšajo možnosti za prenos okužbe.

10.39 Situacija na Hrvaškem ni povsem pod nadzorom. Vsaj dvakrat slabši so od nas in to ob manjšem številu opravljenih testov. A število ne narašča. So se pa v Sloveniji začeli pojavljati primeri pozitivnih na novi koronavirus, ko so se ljudje vrnili nazaj z letovanj na Hrvaškem in ni šlo za obiskovalcev klubov, razkriva Beovićeva. Grožnja je precejšnja, je jasna. Nizozemska je denimo priporočila, da se njihovi državljani iz Hrvaške vrnejo. Stanje bomo skrbno spremljali, pravi infektologinja, če bodo primeri naraščali, bo potrebno režim nekoliko spremeniti.

Hoja po robu pomeni, da je vsakodnevno ali večdnevno povečanje lahko napoved rasti po eksponencialni krivulji, opozarja Beovićeva.

Kako preprečevati okužbe? V prvi vrsti z uporabo mask, z razdaljo, higieno rok, izogibanju gneči, zelo učinkovit ukrep je tudi karantena ali osamitev v času inkubacijske dobe. Ta prepreči, da bi se virus širil na druge, zlasti v času, ko oseba nima simptomov.

10.37 Hoja po meji prepada, opisuje stanje v državi vodja strokovne skupine Bojana Beović

10.36 Ponovno beležimo okužbe ob vrnitvi domov z dopusta. Kar 40 odstotkov okužb v zadnjih 14 dneh je znotraj različnih delovnih organizacij, je dejala Špela Horjak, namestnica vladnega govorca za covid 19 Jelka Kacina.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije