BILI SO V STIKU Z NJIM

Koronavirus v Sloveniji: direktor okužil državni vrh?

Objavljeno 28. marec 2020 07.14 | Posodobljeno 28. marec 2020 07.23 | Piše: Lovro Kastelic

Anton Zakrajšek iz blagovnih rezerv dobil koronavirus. V stiku z ministri, civilno zaščito in upravo za reševanje.

Bržčas je le malo manjkalo, pa bi v teh dneh ostali brez dveh pomembnih predstavnikov nove vlade.
Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve ima več skladišč, eno takšnih je v Zalogu. Omenjeni zavod je še kako pomemben, a se v času miru o njem ne sliši veliko. Da je njegov trenutni direktor nekdanji župan Velikih Lašč, 60-letni Anton Zakrajšek, je večina izvedela šele po uradni razglasitvi epidemije novega koronavirusa. Odtlej se v javnosti pojavlja predvsem v zvezi s slovenskimi blagovnimi rezervami, nabavami in dobavami zaščitnih mask.

image
Anton Zakrajšek, direktor Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve FOTO: Jože Suhadolnik

V javnosti je zakrožila fotografija, na kateri sta Zakrajšek in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Šestnajstega marca sta se sešla v Zalogu. Na njej imata oba maski in stojita pred polnimi žaklji po vsej verjetnosti pšenice. »Blagovnih rezerv imamo dovolj. Tudi živilske prodajalne so dobro založene in jih ne zapiramo. Tu ni razloga za skrb. Dodatna sredstva bomo zagotovili še za nabavo zaščitnega materiala, ki ga bomo predali civilni zaščiti za nadaljnjo distribucijo najbolj ogroženim skupinam,« je dejal Počivalšek, ki je bil nekaj dni pred tem na izjemno slabem glasu na zaslišanju ministrskih kandidatov.

Na zavodu za blagovne rezerve za dva zaposlena niso vedeli, da imata covid-19.

Po prvih govoricah, da se je prejšnji petek z novim koronavirusom okužil Anton Zakrajšek, je prav zato nastal še toliko večji preplah. Završalo je predvsem na ministrstvu za obrambo, saj naj bi se z Zakrajškom še ves prejšnji teden srečevali mnogi visoki uradniki ministrstva, pa je bil med njimi res Matej Tonin?
 

Tudi Toninu merijo temperaturo


image
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je bil na zaslišanju ministrskih kandidatov vidno prehlajen. FOTO: Voranc Vogel
Zagotovo so bili najbolj zaskrbljeni prav tisti, ki so bili v četrtek, 19. marca, skupaj z Zakrajškom na dveh sestankih, eden je bil na Upravi RS za zaščito in reševanje, drugi pa v Direktoratu za obrambne zadeve. Zakrajšek naj bi močno kašljal. Poleg direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) Darka Buta in dveh strokovnih sodelavcev je bil tam tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan, medtem ko je bil državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damijan Jaklin pozneje prav tako v stiku z njimi. Zakrajšek je bil tisti dan v stiku še z nekaterimi uslužbenci ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, zanesljivo pa med njimi ni bilo ministra Počivalška!

Z ministrstva za obrambo so nam sporočili: »Na sestankih, na katerih je bil prisoten direktor Zavoda RS za blagovne rezerve, so se sogovorniki držali predpisanih ukrepov, torej varnostne razdalje, razkuževanja rok in drugih priporočil. Ko smo bili obveščeni, da je eden izmed udeležencev okužen, so se vsi, ki so bili v neposrednem in tudi posrednem stiku z omenjenim, samoizolirali. Vsi so opravili testiranje, pri čemer je bil test pri vseh negativen. Opravljeno je bilo tudi razkuževanje prostorov, medtem ko se vsem zaposlenim, vključno z ministrom za obrambo, in drugim obiskovalcem od omenjenega dogodka naprej ob prihodu v stavbo meri telesna temperatura.

Velja poudariti, da minister Matej Tonin ni bil prisoten na omenjenih sestankih v prostorih Morsa oziroma URSZR, temveč je bil naknadno v stiku z navedenimi osebami, ki so bile na omenjenem sestanku. Minister Matej Tonin je bil že pred dnevi prisoten na sestanku kriznega štaba, na katerem je bil tudi direktor Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve in je potekal v prostorih Državnega sveta RS.«

Prav nič ne skrivam, vsak se lahko naleze. Zdaj delam od doma, kjer sem v popolni karanteni.

Z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo pa smo prejeli pojasnilo, »da so na Zavodu RS za blagovne rezerve trenutno zabeležene štiri osebe z okužbo covid-19«. Dodali so, da je bila prav vsem štirim osebam ob potrditvi okužbe nemudoma odrejena samoizolacija.
 

Blagovne rezerve nadzira od doma


Anton Zakrajšek nam je osebno potrdil, da je okužen. »Prav nič ne skrivam, vsak se lahko naleze,« nam je dejal po telefonu in kašljal. Zaveda se resnosti, ne nazadnje bi lahko njegova okužba zaradi vseh stikov, ki jih je imel, ohromila državni vrh, vendar Zakrajšek pomirja: »Z obrambnim ministrom Toninom sem se sešel zgolj v soboto, 14. marca, po izvolitvi nove vlade. Pozneje sem z njim govoril le po telefonu. V četrtek, 19. marca, sem se dobil s člani civilne zaščite, mojimi sodelavci z zavoda za blagovne rezerve in z ministrstva za gospodarstvo. Naslednji dan, v petek, sem se testiral in še isti dan prejel pozitiven rezultat, o katerem sem druge takoj obvestil, epidemiolog pa je nemudoma zbral vse tiste, s katerimi sem bil v stiku, in prav vsi so bili negativni.«

Tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je potrdil, da je bil na omenjenem sestanku ter da je pri njem test pokazal, da ni okužen s koronavirusom. Sprejet je bil ukrep, da služba za podporo Štabu CZ RS vse odtlej deluje v Izobraževalnem centru zaščite in reševanja na Igu ter da mora večina zaposlenih delati od doma.

Ali lahko to privede do ohromitve vlade?
»Delo na ministrstvu za obrambo je v dani situaciji organizirano tako, da eden izmed državnih sekretarjev, ki lahko v primeru zadržanosti ministra slednjega tudi nadomešča, dela od doma in ima v ta namen zagotovljene vse informacijsko-komunikacijske pogoje,« so nam sporočili z ministrstva za obrambo.

Od doma dela tudi okuženi Zakrajšek. »Izkazalo se je, da smo na zavodu za blagovne rezerve imeli dva zaposlena, za katera pa resnično nismo vedeli, da sta okužena. Zdaj delam od doma, kjer sem v popolni karanteni. Pet sodelavcev na zavodu sicer še hodi v službo, vsak je v svoji sobi, te so morali razkužiti. Kakšnih 15 nas dela od doma.«

Minister za obrambo Matej Tonin, smo izvedeli, se ta hip počuti povsem zdravega in opravlja naloge. Kako se počuti minister Počivalšek, nismo dobili odgovora. 
Okužen s koronavirusom pomaga še naprej
»Z dovoljenjem direktorja ZRSBR Antona Zakrajška potrjujemo, da je okužen z virusom covid-19 in je bil ob potrditvi okužbe takoj poslan v samoizolacijo,« so nam sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. »ZRSBR je upošteval vsa navodila infektologinje, ki je ob ugotovitvi okužbe določila, da morajo biti vse osebe, s katerimi je bil gospod Zakrajšek zadnja dva dni v stiku, o tem obveščene in poslane na testiranje za okužbo s covidom-19. ZRSBR je to tudi storil. Okužba zaposlenih na delovne procese ni vplivala, so pa bili uvedeni nekateri dodatni preventivni ukrepi, kot na primer, izveden je bil dezinfekcijski postopek vseh poslovnih prostorov ZRSBR, zaposleni pa tudi niso v neposrednem stiku, temveč ločeno sedijo v pisarnah. Direktor ZRSBR je ves čas v kontaktu s sodelavci prek elektronske pošte in telefona ter po svojih najboljših močeh pomaga, da delo še naprej poteka nemoteno.«
Deli s prijatelji