EPIDEMIJA NA POHODU

Koronavirus tudi na nacionalki

Objavljeno 26. junij 2020 09.03 | Posodobljeno 26. junij 2020 09.53 | Piše: Aleksander Brudar

Od včeraj spet zapovedano nošenje mask v zaprtih javnih prostorih. Na Hrvaškem v sredo 95 okužb – nas ob vrnitvi kmalu čaka karantena?

Ljubljana, 15. 6. 2020 FOTO: Voranc Vogel
Če smo bili še pred par tedni oziroma v dnevih po koncu epidemije prepričani, da lahko na novi koronavirus (SARS-CoV-2), ki povzroča bolezen covid-19, pozabimo, smo se očitno precej zmotili. Iz dneva v dan lahko tako pri nas kot tudi na Hrvaškem, kamor že vse od predvečera včerajšnjega državnega praznika množično potujejo slovenski turisti, spremljamo vedno večje številke o na novo odkritih okužbah. Samo v sredo so v Sloveniji našteli šest novih primerov (po enega v Ljubljani, Kopru, Preboldu in Kungoti ter dva v Škofji Loki), na Hrvaškem pa kar 95 (med drugim sta okuženi dve osebi, ki sta pripotovali iz Slovenije). Gre za drugo največjo število odkritih dnevnih okužb od začetka epidemije koronavirusa na Hrvaškem (največ, 96, so jih zabeležili 1. aprila). Po naših neuradnih podatkih so v zadnjih dneh dve okužbi z novim koronavirusom potrdili tudi pri zaposlenih na RTV Slovenija.

Tudi v cerkvah

image
V trgovinah in drugih javnih zaprtih prostorih so maske obvezne. FOTO: Marko Feist
To seveda za vse tiste Slovence, ki so že na Hrvaškem ali se tja šele odpravljajo, pomeni, da previdnost nikakor ni odveč. Da se torej, tako kot doma, držijo osnovnih pravil: vzdržujejo socialno distanco, si redno umivajo in razkužujejo roke in da seveda v zaprtih javnih prostorih (od trgovin, lokalov, gostiln pa vse do javnih prevoznih sredstev) nosijo zaščitno masko.

Slednje je od včeraj, skupaj z razkuževanjem rok, v Sloveniji spet obvezno. Kot je v zvezi s tem v sredo spomnil minister za zdravje Tomaž Gantar, so v Sloveniji med 20. in 24. junijem potrdili 20 primerov okužb s koronavirusom. Ukrep obveznega nošenja zaščitnih mask, ki je po ministrovih besedah v preteklosti prispeval k boljšim rezultatom, bodo preverjali vsakih 14 dni glede na epidemiološko situacijo v državi. Od včeraj je obvezna tudi uporaba zaščitnih mask pri svetih mašah. Slovenski škofje so sklenili, da bo to obvezno v zaprtih cerkvenih prostorih, kar še posebno velja za cerkve, kapele, pisarne in veroučne prostore.

Trije okuženi koprski dijaki

Da za novi koronavirus niso nič manj dovzetni niti mladi, govorijo zadnji trije primeri okužb treh koprskih dijakov. Prvi se je najverjetneje okužil v Srbiji, od njega sta se okužila še druga dva. Kot je pojasnil Boris Kopilovič s koprske enote NIJZ, so bili vsi trije na več zabavah, zato so za 13 oseb, s katerimi so okuženi imeli stike, odredili karanteno. »Te zabave, na katerih je po 100, 200 ljudi skupaj na tesnem prostoru, niso najbolj primerne, saj se moramo zavedati, da je virus še vedno prisoten,« je posvaril epidemiolog.

Še dve smrtni žrtvi

image
Na slovensko-hrvaški meji so od predvečera včerajšnjega praznika nastajali zastoji. FOTO: Arhiv Dela
Za vnovično obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih se je že pred tem odločila posvetovalna strokovna skupina za covid-19, ki jo vodi infektologinja Bojana Beović. Glede na to, da se očitno epidemiološka slika na Hrvaškem poslabšuje, je seveda še kako aktualno vprašanje, ali je k našim južnim sosedom še naprej varno hoditi. Slovenska država sicer za zdaj še ni sprejela kakšnih strožjih ukrepov za prehajanje meje, seveda pa to ne pomeni, da se kaj takega v prihodnje ne bi moglo zgoditi. Kot vodja svetovalne skupine bi namreč Beovićeva vladi uvedbo karantene ob prihodu iz Hrvaške predlagala, če bi se ponovila situacija s Srbijo in Bosno, kjer se je epidemiološka situacija poslabšala in od koder je bilo v Slovenijo vnesenih več primerov v zadnjih tednih.

Beovićeva sicer glede na objektivne podatke ne more reči, da odsvetuje odhod na Hrvaško. »Kot državljan, kot človek, ki živi v Sloveniji, pa mislim, da bi morda lahko kakšen dopust na Hrvaškem letos tudi izpustili in ostali v okolju, ki ga poznamo, ker je tam najmanjša možnost, da bi se okužili,« je pozvala. Opozorila je še, da turizem pomeni večje mešanje ljudi, ki prihajajo tudi iz drugih držav, v katerih je lahko epidemiološka situacija bistveno slabša. Zato se je treba nujno izogibati gneči in situacijam, v katerih je možen prenos, ter upoštevati vsa higienska priporočila.

Po najnovejših podatkih NIJZ je v Sloveniji zaradi covida-19 skupno umrlo 111 bolnikov, in ne 109, kot je bila zadnja številka, saj so naknadno dobili poročilo še o dveh aprila umrlih bolnikih. 

Kdaj 50 in kdaj 80 odstotkov plače?

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj je v sredo sporočil, da bo država poravnala strošek nadomestila plače za karanteno, ki jo odredi minister za zdravje, in sicer v primeru, da delavec odločbo o karanteni na meji dobi ob vstopu v državo, v višini 50 odstotkov plače, v primeru, da je odločba delavcu izdana zaradi stika z okuženo osebo v Sloveniji, pa v višini 80 odstotkov plače. Za ta ukrep so se odločili, ker, kot je pojasnil minister, delodajalci niso odgovorni za karantene, z dvonivojsko rešitvijo pa želijo preprečiti morebitna špekulativna potovanja.
Deli s prijatelji