Hrvaška črtana s seznama varnih držav

S petka na soboto začne veljati sprememba.
Fotografija: Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Jelko Kacin. FOTO: Voranc Vogel, Delo

V zadnjih dneh se epidemiološka slika v Sloveniji poslabšuje. Še slabše gre Hrvatom. Medtem ko smo do nedavnega zeleni seznam sestavljali na podlagi vrednosti 14-dnevne incidence (seštevek na novo okuženih za zadnjih 14 dni) na 100.000 prebivalcev, se je očitno vse spremenilo. Hrvati so namreč že med vikendom presegli to vrednost, a se je vlada Janeza Janše odločila, da je njihova država še vedno varna. Danes omenjeni kazalnik znaša že preko 15, torej 50 odstotkov nad vrednostjo, ki jo je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) določil za varne države, pa je še vedno na zelenem seznamu.

Epidemiološka slika Hrvaške in Slovenije FOTO: A. L.
Epidemiološka slika Hrvaške in Slovenije FOTO: A. L.

Da je slišal, da se bo Hrvaška črtala z zelenega seznama v prihodnjih 24 urah, je pisal voditelj in športni zanesenjak Marko Potrč. Malo po 17. uri je pred medije stopil Jelko Kacin in napovedal nove ukrepe. Pred tem je to napovedala državna sekretarka za zdravstvo Jelka Godec. Zapisala je (nelektorirano): »Delovni sestanek za pripravo ukrepov za zajezitev uvoza in širjenja okužb COVID19. Spremembe pri seznamu varnih držav, poostren nadzor na mejah, večji nadzor karanten, skrb za ranljive skupine (DSO...).«

Trenutni seznam varnih držav (zeleni seznam):

1. Avstrija
2. Ciper
3. Češka (črta se s seznama)
4. Danska
5. Estonija
6. Finska
7. Francija (črta se s seznama)
8. Grčija
9. Hrvaška (črta se s seznama)
10. Irska
11. Islandija
12. Italija
13. Latvija
14. Lihtenštajn
15. Litva
16. Madžarska
17. Malta
18. Nemčija
19. Norveška
20. Slovaška
21. Španija
22. Švica

Na seznam varnih držav bosta na novo prišli Belgija in Nizozemska. Spremembe bodo začele veljati 4. julija ob polnoči, torej s petka na soboto.

Kaj za Slovence pomeni umik Hrvaške iz seznama varnih držav, preberite na povezavi.

Kacin je napovedal, da bo pomembna sprememba tudi vzpostavljanje razmer za vročanje karantenskih odločb direktno na mejnem prehodu (zdaj se vročajo po pošti, a prihajajo z veliko zamudo), tudi na mejnih prehodih s Hrvaško in Madžarsko. Tistemu, ki bo karantena odrejena, se bo takoj moral odpeljati tja, kjer bo naslednjih 14 dni preživel karanteno. Kacin pravi, da je potreben povečan nadzor v zdravstvenih ustanovah in domovih za upokojence. Minister bo o tem obvestil vse direktorje. 

Kacin je še razkril, da smo danes do 12. ure imeli šest pozitivnih primerov na sars-cov-2. Spregovoril je tudi o virih okužb, in sicer so bodisi vnosi iz tujine ali znotraj države. Meni, da so povezani z večjimi zabavami, obiski čezmejnih diskotek in nočnih klubov. Tega je po njegovem mnenju absolutno preveč.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije