TRETJI VAL ŽE V BOLNIŠNICAH

Ni več šale, vse bolnišnice so spet covidne (VIDEO)

Na PCR-testu pozitiven že vsak peti. Poleg PCR-testov je bilo opravljenih še več kot 47 tisoč hitrih testov.
Fotografija: V bolnišnicah se ponovno polnijo covid 19 oddelki. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
V bolnišnicah se ponovno polnijo covid 19 oddelki. FOTO: Voranc Vogel

V ponedeljek je bilo opravljenih 5.022 PCR-testov, pozitivnih je bilo 981 ali 19,5 odstotka. Poleg teh je bilo opravljenih še 47.037 hitrih testov, poroča sledilnik covida 19.

V bolnišnicah je 507 oseb (+13), na intenzivni negi 97 (+1). Umrlo je devet oseb, ki so bile pozitivne na novi koronavirus.



Aktivnih primerov je tako 10.874 ali 2,2 odstotka več kot dan prej. Povišalo se je tudi sedemdnevno povprečje, in sicer na 829 (dan prej je bilo 820).

Incidenca se hitro zvišuje: 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč je 515, sedemdnevna pa ​276. Najvišji sta v Koroški regiji, najnižji v Posavski. Izpolnjen ni več noben pogoj, da bi Slovenija prešla v rumeno regijo, od teh kriterijev se zadnje dni hitro oddaljujemo. Vlada bo na sredini seji obravnavala razmere tako po regijah kot v vsej državi.



Na vladni novinarski konferenci sta sodelovala direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo Maja Ravnikar in koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta.
 

Vse bolnišnice ponovno covidne


Konec januarja je bilo 1.066 hospitaliziranih, konec februarja pa le 542, kar pomeni, da se je v februarju število hospitalizacij prepolovilo, je povedal Carotta. Tudi število pacientov na intenzivni terapiji je upadlo pod polovico, zapirali so se številni covidni oddelki. Ko pa so prejšnji teden naraščale številke pacientov, so vstopili v drugo fazo in se dviguje število postelj. »Tudi v bolnišnicah je tretji val,« je dodal. Vse bolnišnice so ponovno covidne bolnišnice. V zadnjih dveh mesecih je bil najmanjši pritisk covid 19 pacientov na bolnišnice je na Primorskem, največji pa v severovzhodnem delu Slovenije.

​Vsako sproščanje ima povratni val, tako kot bumerang. V 14 dneh po sproščanju ukrepov opažamo porast. Ta je odsev tako sproščanja ukrepov kot novih različic. Predlogov, kako izpeljati Slovenijo iz epidemije, je več, ubrati najbolj racionalno pot pa je vprašanje za milijon dolarjev. Imamo tri možnosti: popolno zaprtje, kar pomeni, da virus v treh tednih izgine; druga možnost je, da ostane tako, kot je (sproščanje, zapiranje, sproščanje, ob nejevolji vseh); tretja možnost pa je, da zapremo meje, za kar smo verjetno že prepozni, saj že imamo nove različice, in sprostimo javno življenje, se prekužimo, bolnišnice pa »podelajo« covid paciente. »Kje je prava pot, pa nisem jaz pravi naslov,« je Carotta odgovoril na vprašanje, kakšna bi bila prava pot izhoda iz epidemije.


Hiter porast angleške različice


Prisotnost britanske različice virusa v Ljubljani, kjer je bila opravljena analiza odpadnih voda, je 30-odstotna, je povedala Ravnikarjeva. Angleška različica raste hitro: v prvem tednu februarja je predstavljala okoli dva odstotka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije