TAKO HUDO ŠE NI BILO

Kacin nedvoumno: Naša realnost je kruta (VIDEO)

Število aktivnih primerov se je znižalo.
Fotografija: Jelko Kacin je poudaril, da epidemiološke razmere še niso dovolj dobre za sproščanje ukrepov. FOTO: RTV Slovenija, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Jelko Kacin je poudaril, da epidemiološke razmere še niso dovolj dobre za sproščanje ukrepov. FOTO: RTV Slovenija, posnetek zaslona

V sredo je bilo s PCR-testi odkritih 1.415 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih je bil ob 5.637 opravljenih testih 25,1-odstoten. Od 5.857 opravljenih hitrih testov je bilo pozitivnih 352 oziroma šest odstotkov. Skupaj je bilo tako v sredo potrjenih 1.767 okužb. Ob skupaj 11.494 testih je bilo15,4 odstotka pozitivnih, kar je precej manj kot prejšnjo sredo, ko so odkrili 2.684 okužb. Povprečje okužb v zadnjih sedmih dneh je 1.680, za desetino manjše kot dan prej.

Število aktivnih primerov se je zmanjšalo za več kot 300, in sicer na 23.890, kažejo podatki sledilnika covida 19. V sredo je umrlo še 23 ljudi, je sporočila vlada. V bolnišnicah se je zdravilo 1.266 covid 19 pacientov, kar je 22 več kot dan prej. Na intenzivni negi je 199 ljudi (sedem manj kot dan prej).

Pristojni opozarjajo, da se pritisk na bolnišnice začne z nekajdnevno zamudo. Vlada je v sredo zvečer zato podaljšala veljavne ukrepe in uvedla nekatere spremembe.



Na novinarski konferenci o aktualnem stanju so sodelovali koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta, Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak in vladni govorec Jelko Kacin.

Vlada je sprejela pomembno odločitev o podaljšanju epidemije za 60 dni, je uvodoma dejal Kacin. Podaljšala je odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga ter storitev potrošnikom v Sloveniji. Med obstoječe izjeme je dodala delovanje čistilnic, iz odloka pa se je črtala prepoved prodaje pirotehničnih izdelkov, saj je to urejeno z drugimi odloki.

Vstop v Slovenijo iz države na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno na domu ali brez predložitve negativnega izvida testa bo dovoljen tudi za dvolastnike ali najemnike zemljišča v obmejnem območju zaradi opravljanja kmetijskih del.

Slovenija je še vedno trdno v primežu virusa. FOTO: Leon Vidic/Delo
Slovenija je še vedno trdno v primežu virusa. FOTO: Leon Vidic/Delo
Skrajšana je veljavnost hitrega antigenskega testa, ki ga oseba predloži ob vstopu v Slovenijo. Ta ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa, še vedno pa velja, da mora biti opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja. Pri testih PCR ob vstopu v Slovenijo ni sprememb. Še vedno velja, da niso starejši od 48 ur od odvzema brisa in so opravljeni v državi članici EU ali schengenskega območja ali pri organizaciji, ki je prepoznana kot ustrezna in verodostojna.



Noben izmed pogojev za sproščanje še ni izpolnjen, je poudaril Kacin, kot trenutno kaže, pa se sedemdnevno povprečje primerov le počasi znižuje. Tudi R-reprodukcijsko število je le upadlo pod 1 (0,99, to je štiri odstotke manj kot dan prej), kar je po besedah vladnega govorca spodbudno.

Carotta iz jeseniške bolnišnice je poudaril, da ga je razveselilo, ko je videl današnje podatke. »Smo pa daleč od tega, da bi bila situacija v bolnišnicah rožnata,« je dodal. Projekcija razvoja epidemije v tretjem valu po njegovih besedah kaže, da bomo potrebovali približno 1.500 posteljnih kapacitet, kar predstavlja 10-odstotno zvišanje že maksimalnih posteljnih kapacitet, s katerimi so razpolagali sredi decembra.

Podatki o številu covid 19 bolnikov, ki se zdravijo na navadnih ali intenzivnih oddelkih bolnišnic, po besedah Carotte kažejo, da se nikamor ne premaknemo, da smo že praktično drugi mesec na platoju 1200–1300 hospitalizacij.

Kacin: V karanteno bodo lahko šle celotne šole

Kacin je na vprašanje, ali bo vlada zaostrovala ukrepe, odvrnil, da je naša realnost kruta: »Razmere niso rožnate, ni še konec, cepljenje se bo nadaljevalo daleč v pomladne mesece. Akcija cepljenja se bo nadaljevala tudi v jesen.« Ukrepi so posledica epidemioloških razmer, je še dejal.

To, da so se nekateri starši obrnili na ustavno sodišče s pobudo, naj se odprejo šole, je komentiral z besedami: »Virus ne pozna slovenske ustave. Ko bomo odprli prvo triado, bomo zaznali širjenje virusa. Lahko se zgodi, da bodo šle v karanteno celotne šole.«

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije