BREZPOSELNOST HITRO NARAŠČA

Koronakriza v Sloveniji: vsak dan 400 novih pristane na zavodu za zaposlovanje

Objavljeno 03. april 2020 19.26 | Posodobljeno 03. april 2020 23.05 | Piše: A. L.

Gre za povprečje od 22. do 31. marca. V tem obdobju je bil najbolj črn dan 30. marec, ko se je število brezposelnih povečalo za 583.

Zavod za zaposlovanje (arhivska fotografija). FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Koronavirusna bolezen 19 je v Sloveniji vzela 21 življenj, mnogim pa je odnesla tudi službo. Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo konec marca prijavljenih 77.855 brezposelnih (registrirana brezposelnost). V zadnjih osmih dneh se je ta številka povečevala v povprečju za 400 vsak dan. Najbolj črn dan je bil prejšnji ponedeljek, ko se je število brezposelnih povečalo za kar 583.

image
Število brezposelnih se je v zadnjih dneh precej povečalo. VIR: Zavod RS za zaposlovanje FOTO: S. N.

»Iz zgornjih podatkov o gibanju registriranih brezposelnih je razvidno, da je število brezposelnih v marcu naraščalo zaradi razmer, ki jih je povzročil koronavirus. Sezonska gibanja zadnjih let kažejo, da se  v normalnih razmerah v marcu nadaljuje trend upadanja brezposelnosti,« trenutne številke komentirajo na zavodu za zaposlovanje.

Največji priliv delavcev, vsaj kar se druge polovice marca tiče, je iz gostinstva: »To je tudi razumljivo, saj gre za dejavnost, ki je morda prva občutila posledice epidemije. Prav tako se na Zavod obračajo delavci iz drugih dejavnosti, na primer predelovalnih dejavnosti, agencijski delavci in drugi. Med njimi so tudi samozaposleni. Prava slika bo razvidna šele čez čas, saj se nekaterim delavcem, ki so prejeli odpoved, v tem trenutku odpovedni rok še ni iztekel.«

2.767 brezposelnih več je bilo 31. marca prijavljenih na zavodu za zaposlovanje v primerjavi z 22. marcem.

Na drugi strani pa se zmanjšuje število prostih delovnih mest. Če smo imeli januarja 12.401 delovno mesto, jih je bilo januarja 11.324, marca pa komaj 7.393.

»Tudi pri gibanju števila prostih delovnih mest, ki so jih delodajalci sporočili Zavodu, gre za vpliv koronavirusa. Število prostih delovnih mest v marcu letos je bilo za 45,7 odstotka manjše kot marca lani. V lanskem letu smo, v primerjavi s februarjem, v marcu beležili porast števila prostih delovnih mest,« še izpostavljajo.
 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam prek spodnjega obrazca.


Deli s prijatelji