VRHA EPIDEMIJE NI MOČ NAPOVEDATI

Logarjeva: Še vedno smo šele na začetku epidemije, na srečo se pravil držite (VIDEO)

V Sloveniji je potrjenih 528 primerov koronavirusne bolezni 19. Do zdaj je umrlo pet oseb. V UKC Ljubljana je na intenzivni negi hospitaliziranih 11 bolnikov.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Getty Images/Istockphoto

V Sloveniji je okuženih že 528 ljudi, covid-19 pa je zahteval že pet smrtnih žrtev. V zadnjem dnevu smo zabeležili doslej največji skok števila okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji, in sicer za 50 v enem dnevu.

Ob 17. uri so na novinarski konferenci na daljavo spregovorili Mateja Logar z infekcijske klinike, vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter ter uradni govorec slovenske vlade Jelko Kacin.

Logarjeva z infekcijske klinike je poudarila, da smo še vedno šele na začetku epidemije, a je, na srečo, situacija stabilna. Na tej točki je pohvalila vse ljudi, ki upoštevajo navodila.

V UKC Ljubljana je trenutno 11 pacientov na intenzivni negi. Povečuje se število hospitaliziranih bolnikov, zato so odprli še dodatno enoto, je dejala Logarjeva. Po njenih besedah je še vedno pomembno, da se v tem času ne družimo, skrbimo za higieno rok in kašlja.

Nekaj tisoč Slovencev se je uspešno vrnilo v domovino

Zunanje ministrstvo intenzivno išče rešitve in Slovence po svetu spravlja domov, je zagotovil Šter. »Vedno znova ugotavljamo, da se nam javljajo novi in novi državljani, ki so še v tujini, vedno več pa jih prihaja tudi domov na različne načine. Nekaj jih pripeljemo z lastnimi prevoznimi sredstvi, pri tem uporabljamo eno najeto, pa tudi letalo Slovenske vojske. Nekaj se jih vrne z drugimi oblikami prevoza, ki ga organizira ministrstvo, tu gre večinoma za avtobusne prevoze. Veliko pa se jih še vedno vrne tudi z rednimi letalskimi in drugimi linijami,« še dodaja. Nekaj tisoč Slovencev se je že uspešno vrnilo.

Slovenske meje so vedno odprte vsakemu slovenskemu državljanu, je še poudaril vodja konzularnega sektorja.

Kot je pojasnil Šter, se bo prek 350 državljanov Srbije, ki se vračajo iz držav Evrope in so za več dni obtičali v Sloveniji, končno vrnilo domov.

Jelko Kacin je danes napovedal, da bo vlada že v prihodnjih dneh odprla poseben transakcijski račun za donacije. Naj prispevajo, je pozval predvsem tiste, ki jim je Slovenija spričo krize s koronavirusom pomagala iz tujine z evakuacijskim letom. Ti gredo namreč na račun države. »Slovenija teh letov ne zaračunava in jih ne more zaračunavati. Vseeno pa mislim, da lahko tisti, ki jih na ta način pripeljemo domov, njihovi svojci in prijatelji, donirajo drugim, ki so pomoči potrebni,« je dejal Kacin.

Prispela nova zaščitna oprema

Iz Češke so v Slovenijo prispeli zaščitne maske, respiratorji (ventilatorji) in ostala osebna zaščitna oprema za urgentne potrebe, je popoldne sporočil Janez Janša in dodal, da sta zaščitna in medicinska oprema za urgentne potrebe, ki sta jo zagotovila češka vlada in njen podpredsednik Jan Hamaček, z brniškega letališča na poti v distribucijske centre civilne zaščite.





Devet voditeljev članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša, je v skupnem pismu pozvalo k prizadevanjem za vzpostavitev skupnega evropskega dolžniškega instrumenta v boju proti novemu koronavirusu. Pismo so podpisali voditelji Belgije, Francije, Grčije, Irske, Italije, Luksemburga, Portugalske, Španije in Slovenije.

Ob 11. uri so pred medije stopili ministri Tomaž Gantar (pristojen za zdravje), Aleš Hojs (notranje zadeve) in Janez Cigler Kralj (delo, družina, socialne zadeve in enake možnosti) ter povedali več o stanju in načrtovanih novih ukrepih v boju z novim koronavirusom.



Novinarsko konferenco smo spremljali v živo

13.27 V zadnjem dnevu smo zabeležili doslej največji skok števila okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji, in sicer za 50 v enem dnevu, poroča STA. Skupaj je okuženih že 528.

12.07 Cigler Kralj je spregovoril tudi o višini nadomestila za samostojne podjetnike, po nekaterih različnih informacijah, ki so se pojavljale v javnosti, pa je pojasnil tudi, kako bo urejeno čakanje na delo in koliko stroška bo pokrila država. Več o tem v članku Črno na belem: toliko bo država pristavila za čakanje na delo, razkrivamo višino nadomestila za s. p.

12.00 Koliko je 70-odstotkov minimalne plače za samostojne podjetnike? Cigler Kralj pojasnjuje, da bo država pokrila vse prispevke za socialno varnost, nadomestilo pa bo znašalo okoli 470 ali 490 evrov. Skupaj bodo samozaposleni, ki nimajo zaposlenih, tako deležni skoraj 900 evrov krizne pomoči, pojasnjuje. 

11.57 Glede prispevkov tistim, ki so oziroma bodo na čakanju, Cigler Kralj pojasnjuje: država bo pokrila vse prispevke in celotno nadomestilo plače. Napoveduje, da bodo to storili tako, da bo za podjetja najmanj stresno in najmanj birokratsko. Kako bo potekalo, pa bodo predstavili v kratkem. Konkretnih podatkov, ali bo to na mesečni ravni ali bo poračun na koncu leta, ni povedal.

11.53 Cigler Kralj je sporočil tudi dobro novico: s klinike Golnik se v dom starejših občanov vračajo trije stanovalci. Znakov okužbe namreč nimajo več, bodo pa preventivno v sobah za izolacijo.

11.51 Razmere so najbolj kritične v domu starejših občanov v Metliki in Šmarju pri Jelšah, je povedal minister Janez Cigler Kralj. 

11.49 Trenutno imamo dovolj reagentov za brise in testiranja, tako da ni treba zmanjševati števila opravljenih brisov. Za naslednjih nekaj tednov jih imamo dovolj, pravi Gantar in dodaja, da vzporedno že potekajo nabave.

11.48 Trenutno imamo 22 vstopnih točk za obravnavo na primarni ravni. Lahko bi jih bilo več, a je treba zagotoviti ustrezno zaščitno opremo za vse to. 

11.45
Koliko je ozdravljenih bolezni covid-19? Če za zdrave smatramo tiste, ki so odpuščeni iz bolnišnice, Gantar nima točne številke, gre pa za več deset oseb.

11.42 Drži, da čakamo na novo zdravilo iz Japonske? Usmerili smo se, tako Gantar, prek diplomatskega predstavništva. Trenutno večina držav uporablja ta zdravila, ki jih imamo tudi pri nas na razpolago – klorokin in kaletra.

11.38 Med dokazi je, da tudi že z navadnim govorom lahko širimo okužbo, zato je vsaka zaščita pri komunikaciji smiselna, pojasnjuje Gantar. Ko bo dovolj te opreme, bodo uporabo širili na druga področja, zunaj zdravstvenega sistema in ustanov, ki sodijo v socialni sistem.

11.35 Vrh epidemije je nemogoče napovedati. Odvisen je od spoštovanja vseh ukrepov, na vseh področjih. Dejstvo je, da bo število obolelih v prihodnjih tednih zagotovo še naraščalo. Od nas je odvisno, ali bo naraščalo polagoma ali naenkrat, je jasno Gantar.

11.34 Ključno je, da ohranjamo in omejujejo število novih okužb, tudi zaradi zdravil, opozarja Gantar.

11.32 Okužb zdravstvenih delavcev v Sloveniji je 73, razkriva Gantar.

11.29 Če se bo trend naraščanja števila bolnikov povečal, bo treba razmisliti o zmanjšanju stikov na različnih ravneh, pravi Gantar.

11.28 Vrha epidemije še ni mogoče napovedati, pravi Gantar. Opozarja, da rast okuženih ni eksponentna, a da je treba ukrepe še naprej dosledno upoštevati.

11.26 539 postelj je pripravljenih za covid-19. Do 1.000 jih še lahko pripravijo. Zasedenih je 72.

11.24 Danes zadnja smrt zabeležena v domu starejših občanov v Šmarjah pri Jelšah, razkriva Gantar.

11.22 Bolnišnice poskušajo povezati v smislu enotne slovenske bolnišnice vsaj na najbolj ključnih področij, pravi minister Tomaž Gantar. Da bomo vedeli, kje je na voljo dovolj osebja, dovolj postelj, za osebe, ki bi to potrebovale.

11.20 SDS in SNS sta za aktivacijo člena 37 a. Čez pol ure se Hojs sestane z Levico, z ostalimi pa do konca tedna. Ne glede na vse, tako Hojs, bodo predlog verjetno podali.

11.15 Del policistov pošiljajo na koriščenje dopusta. Je to v soglasju s policisti? Nihče ni bil prisiljen na dopust, odgovarja Hojs in dodaja, da tega na podlagi zakona res ni mogoče storiti po zakonodaji.

11.12 Če primerjamo obdobje januar–marec letos in lani, se je vdor migrantov povečal za več kot 70 odstotkov, ugotavlja Hojs.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. FOTO: zaslonska slika
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. FOTO: zaslonska slika

11.11 Hojs je priznal, da je predlagal aktivacijo člena 37 a. Včeraj so se na vladi dogovorili, da ta odlok z dnevnega reda vlade umakne. Ob tem je poudaril, da Slovenske vojske ne potrebujemo na slovenskih cestah, na ulicah, nujno pa jo potrebujemo na naši južni meji. 

Policijo so organizirali na tri skupine, da je del posadke vedno zdrave, vedno pripravljene na nujne ukrepe. Ravno zato je potrebna pomoč na naši južni meji, je pojasnil.

11.10 Kar se v Sloveniji ujetih Srbov tiče, je Hojs povedal, da je zadeva sanirana. Ob 15. uri krene prvi konvoj proti Srbiji. Čez 12 ur krene proti Srbiji drugi konvoj. Vsi ujeti delavci v žepu v Sloveniji bodo odpremljeni na pot domov v Srbijo. Hojs se je ob tem zahvalil vsem, ki so k temu pripomogli. 

11.09 Vlada uvedla nov ukrep: določa, da se vzpostavljajo mejne kontrolne točke z Avstrijo. Tako kot jih imamo zdaj z Italijo.

11.08 Policija je opravila več kot 5.000 nadzorov mest, javnih krajev, in ugotovila relativno majhno število kršitev. Tudi prijav je bilo malo.

11.06 Potrebe po dodatnem zaostrovanju gibanja znotraj Slovenije ni, pravi Hojs in se zahvaljuje ljudem, ki so upoštevali navodila. V naslednjem dnevu, dveh ali treh tega ne načrtujejo, je jasen.

11.05 Na enega od sprejetih ukrepov, glede čakanja na delo, se je odzval ekonomist Jože P. Damijan. Bil je precej kritičen. Kaj je povedal, najdete v Znani ekonomist sesul ukrep Janševe vlade.

11.03 Katere ukrepe je vlada sprejela oziroma več o mega protikoronskem zakonu preberite na povezavi

10.58 Včeraj je vlada sprejela sklep, da ugasne krizni štab. Jelko Kacin, govorec omenjenega štaba, pravi, da krizni štab ni več potreben, saj je vlada prevzela vse vajeti. Vse podporne sile, predvsem strokovni štab, se integrira v civilno zaščito na državni ravni. Kacin je postal govorec vlade za covid-19. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije