NAZARJE

Konrad I. Vrbovški gostom stregel vola na ražnju

Na gradu Vrbovec v Nazarjah priredili srednjeveško gostijo. Od sejmarjenja do viteških bojev in plesov.
Fotografija: Konrad I. Vrbovski (Bojan Štrukelj) in njegova žena Cecilija (Sonja Štrukelj) FOTOGRAFIJE: JoŽe Miklavc
Odpri galerijo
Konrad I. Vrbovski (Bojan Štrukelj) in njegova žena Cecilija (Sonja Štrukelj) FOTOGRAFIJE: JoŽe Miklavc

V Nazarjah, kjer stoji eden najlepše ohranjenih gradičev Vrbovec, se dogaja že od 12. stoletja. Plemič, gospod Konrad I. Vrbovški, je enkrat na leto na široko odprl grajska vrata in povabil svoje viteze in vojščake, dvorne podložnike, gospostvo iz sosednjih gradov ter vrle rokodelce in domala ves kmečki živelj na svečano gostijo.
Zapeli so meči.
Zapeli so meči.

Tako se je zahvalil vsem, ki so mu služili ter zadovoljevali potrebe zemljiške gospode in se dokaj dostojno preživljali tudi sami. Pripravil je sprejem, sejmarjenje, viteške boje, ples in zabavo, osrednji dogodek pa je bila pojedina, grajska gostija, o kateri se je govorilo daleč zunaj meja njegovega kraja.

Običaj iz poznega srednjega veka so letos Nazarčani obudili že četrtič in pod naslovom Srednjeveška gostija na gradu Vrbovec ponudili pravi spektakel. Brez slehernega kiča in neskladnih vsebin so obiskovalcem prikazali pristno podobo grajskega življenja. S tem je občina po izpetem lesarskem prazniku vdihnila graščini in muzeju v njem nesmrtnost in prvobitnost nekdanjega življenja in kulture sobivanja oblastnikov, lastnikov in ljudstva.
Vola je podaril in spekel Nazarčan, podjetnik Dobrinko Danojević.
Vola je podaril in spekel Nazarčan, podjetnik Dobrinko Danojević.

Nedeljsko pozno popoldne so na grajskem dvorišču postavili šotorišča, igralnice na prostem, osrednje plesišče ter vladarska fotelja za plemiča Konrada I. in njegovo ženo. Na stojnicah so svoje najboljše blago ponujali rokodelci, kmetje, grajski vinogradnik in vinski vitez Mihael Fajfar, kupiti pa se je dalo tudi zelišča in domače kulinarične izdelke, medico in strd ter medene izdelke, ročno izdelano okrasje in še bi se našlo.

Dvorni kovač je koval meče in ostril orodja, priredili so urjenje v uporabi različnih orožij za obrambo gradu in napade grajskih vojščakov. A beliči niso in niso hoteli iz skromnih mošenj, so se pa šopirili bogati gostje ob razkazovanju dragocene oprave in oblačil njihovih dvornih lepotic. Vsekakor zabave ni manjkalo.
 

Slikovita povorka


Vrbovški srednjeveški žur se je začel pozno popoldne, ko so z dvorišča gradu v slikoviti povorki prišli plemič Konrad I. Vrbovški in njegova žena Cecilija ter predstavniki bližnjih in daljnih gradov in dvorcev z bleščeče okovanimi bojevniki, najslavnejši mečevalci in drugi vojščaki, ki so varovali sprevod s ščiti, banderami in grbi, ter predstavniki srednjeveške kulturne srenje.
Kokarski bečelarji so medico ponujali napol zastonj.
Kokarski bečelarji so medico ponujali napol zastonj.

Ko so se gostitelju poklonili vitezi in je dvorska opravljivka Nataša Terbovšek Coklin naznanila začetek druženja, so v nazarski obkloštrski soseski zavladali posebno slovesno vzdušje, vrvež in iskrenje mečev, ki se je zlivalo s srednjeveško glasbo. Prvi muzejski dvorjanki Barbara Šoster Rutar in Jasmina Jurčič sta srednjeveški gostiji skupaj z drugimi sodelujočimi vdihnili pečat nekdanje kulture, časa in zabave na podeželju, domači aktualni vladar in gospod Matej Pečovnik (župan Nazarski tretji) pa je postregel s precej materiala iz občinskega sefa, a se sam ni ravno rinil v ospredje.


Od blizu in daleč so prišli kupci ter zabave željni obiskovalci, pomembno mesto na prireditvi so imeli tudi trško gledališče, otroške igre, srednjeveške plesne skupine ter viteški bojevniki, ki so vihteli meče in druga morilska orožja. Najpomembnejša pa je bila kljub vsemu odlična grajska gostija. Plemič Konrad je tokrat goste pogostil z volom na ražnju, ki ga je podaril in spekel podjetnik Dobrinko Danojević. Bolj petični gostje pa so lahko iz dvorne kuhinje naročili še druge dobrote in grajsko vino vrbovško kapljico.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije