Konje in osla rešili smrti, zdaj prosijo za hrano

Vsake tri ali štiri tedne pojejo za 1600 evrov sena. Odvzete živali se že počutijo bolje, zaupajo še ne.
Fotografija: Predsednica Društva za zaščito konj Natalija Nedeljko FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Predsednica Društva za zaščito konj Natalija Nedeljko FOTO: Oste Bakal

Zgodilo se je na Krasu, kjer je lastnik izstradal konje in osla, kadaver žrebeta je ležal kar v ogradi z živalmi. Kalvarija živali, ki niso imele ne hrane ne kakršnega koli zavetja, da bi se skrile pred vetrom, mrazom in dežjem, je zdaj končana, Društvu za zaščito konj je namreč uspelo realizirati »urgentni odvzem 13 konj in enega oslička«, kot je povedala njegova predsednica Natalija Nedeljko.
Konji in osliček so zdaj v zavetišču RC Petra v Orovi vasi. FOTO: Arhiv DZK
Konji in osliček so zdaj v zavetišču RC Petra v Orovi vasi. FOTO: Arhiv DZK

Spomnila je, da so policisti obravnavali sum kaznivega dejanja mučenja živali. Oslu in 13 konjem, ki so bili v ograjenem pašniku v Vojščici, lastnik ni zagotavljal nobenih pogojev za življenje, niti hrane. V ogradi so našli celo kadaver poginulega žrebeta.


Preostale živali niso življenjsko ogrožene, ker pa v društvu nimajo finančnih sredstev za krmo in vse drugo potrebno, lahko spet nastanejo težave. Mimogrede, policisti PU Nova Gorica so o žalostnem dogodku obvestili tudi državno tožilstvo in preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča v Novi Gorici ter pristojno veterinarsko inšpekcijsko službo iz Nove Gorice. Inšpekcija je odredila obdukcijo kadavra, da bi ugotovili natančen vzrok pogina živali.
 

Prej na prostem, zdaj v hlevih


Ko so uradne službe opravile svoje in odobrile največji urgentni odvzem kopitarjev v Sloveniji sploh, so bili na vrsti aktivisti Društva za zaščito konj. »Bil je turoben, moker, vetroven in mrzel decembrski petek, trinajstega, ko je na Krasu potekal inšpekcijski odvzem trinajstih konj in osla. Za UVHVVR je odlov in prevzem konj z odločbo o trajni lasti izvršilo in prevzelo Društvo za zaščito konj Velenje in jih nastanilo v zavetišču RC Petra v Orovi vasi.

Odvzete živali, ki so tavale po pustih in praznih kraških poljih ter travnikih, so v zelo slabem rejskem stanju, so sestradane in dehidrirane, polne zunanjih in notranjih zajedavcev. Strokovni veterinarski pregled je pokazal, da so bile skoraj vse kobile breje, precej konj ima težave z zobmi, žrebeta so celo tako zahirana, da se niso normalno razvila. Večina konj ima težave z izcedki iz oči in nosnic, s kožo na hrbtu. Vse skupaj sicer zakriva gosta zimska dlaka, ki se sprijema v šope. Povrhu je v čredi šest žrebcev, ki jih je treba kastrirati. Vsi konji brez izjeme potrebujejo tudi pomoč pri socializaciji, saj človeku ne zaupajo in se ga bojijo,« pravi Nedeljkova in dodaja, da so bili vsi rešitelji, če jim smemo tako reči, premočeni do kože, kljub temu pa jim je uspelo izvesti urgentni odvzem.


»Ni bilo lahko tako na hitro organizirati prevoza, še večja težava je bila gozdna pot, saj smo jo morali zaradi tovornjaka prej očistiti, porezati grmovje, drevje in grmičevje. Konji in osel so bili sicer pridni, čeprav brez manjših trmoglavosti ni šlo, ampak Boris, Matej, Christjan in Valerija so se odlično odrezali. Vsi konji so že nastanjeni v hlevih, jedo seno in z veseljem so odkorakali v bokse, kjer je bilo vse pripravljeno za njihov prihod. Ja, odslej jim ne bo treba mokrim stati na kraški burji in se jim premočenim do kože tresti na mrazu. Lahko se bodo v miru najedli, napili in legli v mehko nastlan boks,« je razpredala Natalija Nedeljko, ki se še posebno zahvaljuje inšpektoricama UVHVVR Nova Gorica.
 

Največji odvzem kopitarjev doslej


Odvzem trinajstih konj in osla je velik zalogaj za društvo. Po njihovih podatkih je lastnik konj Ekološko konjeniško in umetniško društvo Venetika, katerega predsednik je Janez Sabolek - Sabla. Že samo oskrba s hrano, vodo in nastiljem je ogromen strošek, kje sta še veterinarska in kovaška oskrba. Povrhu spomladi pričakujejo naraščaj.


Predsednica društva dodaja: »To je bil eden najtežjih odvzemov doslej, tudi največji odvzem kopitarjev v Sloveniji, ki jih je prevzelo društvo, saj je prišlo kar 14 živali! Iz izkušenj pred dvema letoma, ko je bilo oktobra iz bivšega Vitacela odvzetih 13 konj, se vsako leto z dobavitelji krme pripravimo in si rezerviramo kakšno prikolico krme več. Tako smo se dogovorili tudi lani, vendar tako velikega odvzema čisto na koncu leta res nismo pričakovali. Konji, ki so prišli, so v resnično slabem stanju, tako fizično kot psihično. Krma se jim polaga večkrat na dan, vseskozi jo imajo na voljo, prav tako vodo, streho in suh, nastlan boks. Neverjetno je videti, kako postajajo zadovoljni, kako z užitkom ležejo v debelo nastlan boks, kako z veseljem pijejo čisto vodo. Ne zaupajo še popolnoma, vedo pa, kdo jih hrani in da se bodo z Borisom Sušcem učili zaupati. Ker so bili rešeni malo pred božičem, smo jih poimenovali kar božični konji in osliček. Iz srca prosim, da nam pomagate. Toliko sestradanih živali naenkrat poje ogromno hrane, zato je treba redno, na tri do štiri tedne, pripeljati šlepar sena.« Približno 1600 evrov stane ena takšna dobava. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije