KARAVANKE

Končno: začela se je težko pričakovana gradnja

Druga cev predora naj bi bila končana do leta 2025.
Fotografija: Turško gradbeno podjetje Cengiz je na gradbišču od julija. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Turško gradbeno podjetje Cengiz je na gradbišču od julija. FOTO: Jure Eržen, Delo

Medtem ko so Avstrijci že globoko v Karavankah, se je po dolgih zapletih z izbiro izvajalca le začela gradnja tudi slovenskega dela predora. Na gradbišču se po besedah infrastrukturnega ministra Jerneja Vrtovca premika, druga cev karavanškega predora pa počasi postaja realnost.

Izvajalec del in Dars zagotavljata, da bo maja 2025 predor končan, je ob ogledu gradbišča dejal minister, član Cengizove uprave Asim Cengiz pa je napovedal, da bodo končali še prej. »Želim, da se dela opravljajo učinkovito, hitro, zlasti pa varno in da je poskrbljeno za varnost delavcev, ki prihajajo od daleč,« je ob ogledu gradbišča, kjer so v sredo začeli izkopavati drugo cev predora Karavanke, dejal minister in se zahvalil turškemu gradbincu, da mu je tudi v koronski krizi uspelo zagotoviti delavce in vso mehanizacijo za gradnjo.Dars bo bedel nad tem, da bodo izvajalci delali v rokih, ki so predvideni. »Prav tako pa si želimo, da bo predor zgrajen znotraj pogodbene vrednosti, ki znaša 98,5 milijona evrov, za kar smo pridobili tudi slabih osem milijonov evropskih sredstev,« je povedal Valentin Hajdinjak. Aneksov si predsednik Darsove uprave ne želi, bodo pa morebitne zahtevke podrobno preučili.

Turški delavci so sicer na gradbišču prisotni od julija, trenutno jih je 43. Med gradnjo jih bo po Hajdinjakovih pojasnilih na gradbišču tudi do 150, ko bodo dela tekla 24 ur na dan. Kot je dodal, jim je izvajalec zagotovil, da bo spoštovana delovnopravna zakonodaja, ki velja v Sloveniji.

Do izkopa prihaja več kot dve leti in pol po tem, ko je Dars z razpisom začel iskati izvajalca del. Avstrijci so po pravnomočno sklenjenem postopku javnega naročanja izbranega izvajalca v delo uvedli septembra 2018, na slovenski strani pa je izbor zaradi pritožb neizbranih izvajalcev postal pravnomočen šele 22. januarja letos.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas