SAMO ZA POŽIVITVENI ODMEREK

Končno na voljo novo cepivo, prilagojeno zadnjim različicam

Danes bodo cepivo, prilagojeno podrazličicama BA.4 in BA.5, prejeli cepilni centri po Sloveniji.
Fotografija: Cepljenje priporočajo skupinam s tveganjem za težji potek bolezni – ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem v domovih starejših in starejšim od 60 let. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Cepljenje priporočajo skupinam s tveganjem za težji potek bolezni – ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem v domovih starejših in starejšim od 60 let. FOTO: Leon Vidic, Delo

Danes bo 27 cepilnih centrov po Sloveniji prejelo prvih 8.460 odmerkov novega cepiva Pfizer, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličicama omikrona BA.4 in BA.5, so sporočili z Nijz. V Slovenijo je namreč ta teden prispelo prvih 100.800 odmerkov tega cepiva, enako količino pa pričakujejo v prihodnjem tednu.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je posodobljeno cepivo proti covidu 19 proizvajalca Pfizer, ki je učinkovito tudi pri podrazličicah omikrona BA.4 in BA.5, odobrila 12. septembra.

Podrazličica BA.5 je v Sloveniji že nekaj časa prevladujoča, kažejo podatki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, objavljeni na spletni strani laboratorija.

Prihodnji teden začnejo cepiti, ampak zgolj s poživitvenimi odmerki

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) so v sredo sporočili, da so v tem tednu prejeli prvih 100.800 odmerkov novega Pfizerjevega cepiva, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličicama koronavirusa omikron BA.4 in BA.5. Enako količino odmerkov novega cepiva pričakujejo tudi v prihodnjem tednu. Prvih 27 cepilnih centrov je 8.460 odmerkov novega oziroma prilagojenega cepiva že naročilo. Nijz jim ga bo dostavil danes. V Zdravstvenem domu Ljubljana naj bi se cepljenje z novim cepivom sicer predvidoma začelo v prihodnjem tednu.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in vodja posvetovalne skupine za cepljenje Nijz Bojana Beović je v sredo pojasnila, da se ob prihodu prilagojenega cepiva priporočila za cepljenje ne bodo bistveno spremenila. Novo cepivo je registrirano zgolj za poživitvene odmerke. Nijz cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom trenutno priporoča skupinam s tveganjem za težji potek bolezni – ranljivim kroničnim bolnikom, oskrbovancem v domovih starejših in starejšim od 60 let.

Gre sicer že za drugo dostopno cepivo proti covidu 19, prilagojeno različici omikron. V prvi polovici septembra je v Slovenijo prispelo Pfizerjevo cepivo, prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličici omikrona BA.1, ki pa v Sloveniji ni več prevladujoča. Cepljenje s tem cepivom se je začelo v prejšnjem tednu.

Prav tako je od prve polovice septembra v Sloveniji cepivo Moderne, ki je prilagojeno prvotni različici koronavuirusa in podrazličici omikrona BA.1. Tega cepiva Nijz še ni sprostil za uporabo, saj še vedno čaka na potrebno dokumentacijo proizvajalca.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije