KORONAVIRUS

Končno dobra novica, zmanjšalo se je število okužb

Objavljeno 14. julij 2020 10.12 | Posodobljeno 14. julij 2020 11.29 | Piše: T. V.

Včeraj deset novih.

Koronavirus je ponovno zašel v nekatere domove za starejše, zato jih zapirajo oziroma v njih omejujejo obiske. FOTO: Jure Eržen, Delo
V torek je bilo v Sloveniji na novi koronavirus testiranih 1.218 oseb. Test je bil pozitiven pri desetih. Iz bolnišnic so odpustili tri ljudi, a število oseb, ki potrebuje bolnišnično zdravljenje, ostaja 17, ena oseba je na intenzivni negi.

Pozitiven je podatek, da je bilo v torek 260 aktivnih primerov okužbe z virusom sars-cov-2, kar je pet manj kot dan prej. Število vseh testov na novi koronavirus v Sloveniji je 115.873, število skupaj okuženih do danes pa 1.859. Število umrlih zaradi covida 19 ali z njim pa ostaja pri 111.Po podatkih sledilnika covid 19 so včeraj prvi primer okužbe zabeležili v treh slovenskih občinah, in sicer v Odrancih, Svetem Juriju ob Ščavnici in občini Žalec. Dve novi okužbi so potrdili v občini Hrastnik, po eno pa v občinah Ljubljana, Vipava, Kranj in Trbovlje.

Po starostnih skupinah je bilo včeraj največ okužb odkritih v starostni skupini med 75 in 84 leti (tri okužbe so bile potrjene v DSO), po dve pa v starostnih skupinah med 15 in 24, med 35 in 44 ter med 55 in 64. Ena novookužena oseba je stara med 45 in 54 leti.

Večina Slovencev proti aplikaciji
Uvedbe aplikacije za sledenje okužb z novim koronavirusom ne podpira 54 odstotkov vprašanih, ki jo vidijo kot vdor v zasebnost ali neučinkovito sredstvo za sledenje gibanja okuženih, kaže raziskava Mediane. Aplikacijo podpira 38 odstotkov anketiranih, še dva odstotka anketiranih bi jo podprla v primeru manj ostrih restrikcij vlade.

Da bomo z aplikacijo za sledenje okužb z novim koronavirusom zagotovili lažjo sledljivost širjenja virusa, meni 37,7 odstotka anketiranih, ki njeno uvedbo podpira. 35,9 odstotka vprašanih aplikacije ne podpira, ker menijo, da gre za vdor v zasebnost in omejevanje pravic posameznika, 17,6 odstotka vprašanih pa je ne podpira, ker ocenjujejo, da bi bila njena uporaba neučinkovita. 8,7 odstotka anketiranih se do podpore ni opredelilo.

Med tistimi, ki aplikacije ne podpirajo, saj jo vidijo kot vdor v zasebnost, je šest odstotkov takšnih, ki bi na uvedbo aplikacije vseeno pristali v zameno za manj ostre restrikcije vlade. Med celotno populacijo to predstavlja dva odstotka, kar pomeni, da je skupna podpora aplikaciji (pogojno) 40-odstotna.

Anketo je 9. in 10. julija 2020 izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana na reprezentativnem vzorcu 506 oseb.

STA
Deli s prijatelji