DODATKI

Koliko zaslužijo najožji sodelavci Janeza Janše

Dodatkov, razen zakonsko obveznih, niso izplačevali. Za obdobje od 15. marca do 30. junija 2020 je bil sklenjen dogovor o povečanem obsegu dela z vodjo kabineta Petrom Šuhlom.
Fotografija: Janez Janša. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša. FOTO: Leon Vidic, Delo

Kot ob vsakokratnem prevzemu oblasti si predsednik vlade in njegovi ministri najožje sodelavce izbirajo sami. Seveda je pri tem treba opozoriti, da so njihove službe vezane na mandat tistega, ki jih je izbiral (bodisi ministra bodisi predsednika vlade). Svojo ekipo okoli sebe je sestavil tudi premier Janez Janša. 8. aprila 2020 so bili v kabinetu predsednika vlade (KPV) na zaupanje za čas trajanja mandata zaposleni:

– vodja kabineta Peter Šuhel,
– namestnica vodje kabineta Nika Dolinar Divjak,  
– državni sekretar za koordinacijo med vlado in državnim zborom Vinko Gorenak,
– državna sekretarka za področje zdravstva Jelka Godec,
– državni sekretar za koordinacijo mednarodnih in zadev EU Igor Senčar,
– državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič,  
– svetovalec Gregor Štrubelj,
– svetovalka za odnose z javnostmi Mateja Erčulj,
– svetovalec za odnose z javnostmi Rok Tuš in
– tajnici Mojca Megušar ter Katja Palčnik.



Iz KPV so še dodali, da sta bili začasno v kabinet predsednika vlade premeščena svetovalec Sebastjan Apat in svetovalka za odnose z javnostmi Mojca Hardi.

​Nekateri zgoraj našteti so vam znani že iz poslanskih klopi, Palčnikova denimo pa je, kot je razvidno iz medijskih zapisov, partnerica mladega državnega sekretarja Mahniča.

Za enega povečan obsega dela

Glede na to, da se je v zadnjem času veliko govorilo o zvišanju plač, smo preverili, ali so bili ob plači za marec komu iz kabineta izplačani kakšni posebni dodatki, nagrade ali kar koli drugega. Iz KPV so v odgovoru z 9. aprila zapisali: »Pri plači za mesec marec ni bilo izplačanih nobenih dodatkov, razen dodatka na delovno dobo, ki je obvezen dodatek po Zakonu o delovnih razmerjih. Za obdobje od 15. 3. 2020 do 30. 6. 2020 je bil  sklenjen dogovor o povečanem obsegu dela z vodjo kabineta Petrom Šuhlom. Višina dodatka za vodjo kabineta znaša največ 10 % osnovne plače. Dodatek za marec še ni bil določen, zato tudi še ni bil izplačan.«

Spodaj navajamo tabelo s podatki o datumu zaposlitve, osnovni bruto plači glede na vrednost plačnega razreda in osnovni bruto plači za marec 2020.

Marčevske plače izplačane aprila. FOTO: S. N.
Marčevske plače izplačane aprila. FOTO: S. N.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije