Koliko zaposlenih ima RTV Slovenija in koliko so plačani

Število redno zaposlenih se je lani v primerjavi s prehodnim letom malenkost zmanjšalo, v primerjavi z letom 2015 pa je krepko večje. Plače na zaposlenega so se v povprečju zvišale. 
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Predsednik vlade Janez Janša je prek twitterja okrcal javni zavod RTV Slovenija, ki se financira (tudi) prek obveznega RTV-prispevka. Zmotilo ga je, da so vladno uvrščanje ministric in ministrov v najvišje razrede, potem ko so bili v prejšnji vladi v nižjih, označili za dvig plač. Janša, ki je nasledil Marjana Šarca, trdi, da se plače niso dvignile (več o tem si preberite na povezavi), dodal pa je še komentar: »Očitno je vas preveč in ste predobro plačani.«

Da bi Janša število zaposlenih na RTV Slovenija dodobra oklestil, smo poročali že leta 2013, ko je med gostovanjem v programu RTV Slovenija to primerjal z grško javno televizijo in čez palec ocenil, da je bilo že leta 2013 na Kolodvorski zaposlenih 80 odstotkov ljudi preveč. Sedem let kasneje pa Igor Kadunc, generalni direktor RTV Slovenija, v letnem poročilu za lani, ki smo ga pridobili pred dnevi, piše: »Zelo redki so postali tisti, ki morda niso polno obremenjeni. Ob tem poskušamo ponuditi več z manj zaposlenimi tudi tako, da iščemo sinergetske učinke pri pripravi oddaj v vseh treh medijih.« 
 

Koliko je zaposlenih na RTV Slovenija


Konec leta 2019 je bilo na RTV Slovenija, ki je lansko leto zaključil s 3,2 milijona evrov izgube, 2272 redno zaposlenih (načrtovali so, da jih bo 2228), je razvidno iz letnega poročila. Številka je v primerjavi z letom prej manjša za natanko sedem zaposlenih, v primerjavi z 2015 pa višja za 324. Vsekakor je treba omeniti, da RTV Slovenija od leta 2015 ureja problematiko z dolgotrajnimi zunanjimi sodelavci. V poročilu tako ugotavljajo, da so od 2015 pa do konca 2019 zaposlili 530 honorarnih sodelavcev.

Vir: letno poročilo za leto 2019
Vir: letno poročilo za leto 2019

Število zaposlenih na zadnji dan leta 2019 je resda manjše v primerjavi s predhodnim letom (v povprečju je bilo v letu 2019 na RTV 2287 zaposlenih!), a so se stroški dela redno zaposlenih kljub temu povišali. V primerjavi z letom prej so višji za 7,3 odstotka in so znašali 73,06 milijona evrov (načrtovani so bili še višji – 74,22 milijona evrov).


Če preračunamo, koliko znašajo stroški dela redno zaposlenih na enega redno zaposlenega (strošek delimo s podatkom o številu zaposlenih konec leta), ugotovimo, da je povprečni redno zaposleni lani zaslužil največ od leta 2015, in sicer 32.155 evrov, leto prej pa 29.781 evrov, kar pomeni 7,6-odstotno rast. V primerjavi z letom 2015 je povprečni zaposleni lani prejel 3302 evra več.    


Tri milijone več kot lani


Naj dodamo, da stroški dela redno zaposlenih, ki so po podatkih iz letnega poročila vsako leto višji, predstavljajo že 56,5 odstotka odhodkov, kar je največ od leta 2015, medtem ko stroški zunanjih sodelavcev upadajo (leta 2015 so znašali 12,5 celotnih odhodkov, v 2019 pa 4,3 odstotka). Celotni stroški dela, tako redno zaposlenih kot tudi zunanjih sodelavcev, so lani znašali 78,67 milijona evrov, kar je dobre tri milijone več kot lani in dobrih šest milijonov več kot leta 2015.

V poročilu pojasnjujejo, da so glavni dejavniki rasti plač sproščanje omejitev Zujfa, dogovor o plačah in drugih stroških dela v javnem sektorju, napredovanja, ki so začela veljati decembra 2019, in zaposlitev prekarcev brez ustrezne izobrazbe. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije