MANDAT GRE H KONCU

Koliko so premoženje povečali prvaki parlamentarnih strank

Nekateri ga niso. Tudi zakreditirali so se.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

LJUBLJANA – Mandat te vlade in poslancev gre h koncu. Skoraj štiri leta so vodili in soodločali pri vodenju države ter bili za svoje delo pošteno plačani. Koliko od plače pa jim je uspelo dati na stran? Se je njihovo premoženje od začetka mandata povečalo? Vprašali smo vse parlamentarne stranke, in sicer so nas zanimali podatki za vodje, predsednike oziroma koordinatorje strank.
 
 Desus

Premoženje Karla Erjavca, sicer ministra za zunanje zadeve v odhajajoči vladi, se ni spremenilo. Iz stranke so sporočili, da kreditov nima, prihranke, srebro in zlato ocenjujejo na 5000 evrov, vozi audija A5 letnik 2007 in je lastnik polovice hiše v Naklem (minister je imel ob nastopu mandata še kredit, ki pa ga je že odplačal). Njegova zadnja mesečna plača je znašala 5310,84 evra bruto. Neto izplačila niso zapisali.
 
 Levica

Luka Mesec iz Levice ob nastopu mandata ni imel premoženja, danes pa ima 5000 evrov prihrankov in je solastnik fiata 500x letnik 2015. Njegova neto plača znaša okoli 3100, po plačilu članarine v stranki pa se zniža na 2500 evrov.
 
 NSi

V zadnji mandat v parlamentu je stranka NSi vstopila z Ljudmilo Novak. A tik pred volitvami je prišlo do sprememb: vajeti stranke je prevzel Matej Tonin, zato predstavljamo podatke zanj. Iz stranke pojasnjujejo, da je sprememba v premoženjskem stanju od začetka mandata ta, da je postal lastnik 1/3 hiše, kjer živi z družino. Ima tudi 60.000 evrov kredita, njegova zadnja neto plača v aprilu pa je znašala 2449,81 evra.
 
 SD

Iz SD so podrobno razčlenili premoženje njihovega predsednika Dejana Židana: »Lastnik 1/2 lastniškega deleža bivalnega prizidka v velikosti 120 m2 s pripadajočim funkcionalnim zemljiščem v Murski Soboti (1/2 od ocene vrednosti 150.000 evrov) in lastnik stanovanja v bloku v Mariboru v velikosti 50,2 m2 (ocena vrednosti 57.000 evrov).«

V vzajemnih skladih ima približno 14.000 evrov, v malhi za dopolnilno pokojninsko zavarovanje pa okoli 44.000 evrov.

Letos si je privoščil 18 tisoč evrov vredno opel astro (letnik 2018), prihrankov ima 5500 evrov, kreditov nima. Njegova plača znaša bruto 5199,55 evra, neto pa 3013,25 evra.
 
 SDS

Iz SDS je podatke za Janeza Janšo, prvaka stranke, ki jo po dozdajšnjih anketah na nedeljskih volitvah kaže najbolje, sporočil Miro Petek in zapisal: »Podatki o premoženjskem stanju predsednika SDS so bili v preteklih letih velikokrat javno objavljeni. Vključno z ustreznimi dokumenti, s pogodbami o nakupu nepremičnin, kreditu ipd.«

Pojasnil je še, da se stanje glede premoženja od zadnjih javnih objav ni spremenilo, le kredit za hišo se je zaradi rednega odplačevanja sorazmerno zmanjšal, avto pa postaral na 11 let.
 
SMC

Miro Cerar, prvak SMC in aktualni predsednik vlade, je ob začetku mandata prijavil enostanovanjsko hišo v Murglah in avto. Avto je prodal, novega pa ni kupil. V povprečju njegova plača znaša 3492,65 evra.
 
 Zavezništvo stranke Alenke Bratušek oziroma Stranka Alenke Bratušek

Premoženjsko stanje Alenke Bratušek, ki je v parlament vstopila s svojo stranko, ta pa se je nato razgradila, je ostalo skorajda nespremenjeno, odgovarjajo iz stranke. Še vedno je lastnica polovice stanovanjskega dvojčka in še vedno tudi lastnica avtomobila mercedes A letnik 2010. Še vedno nima delnic, ima približno 8000 evrov prihrankov in 5000 evrov posojila, ki ga je najela za izdajo knjige. Njena neto plača z dodatki je 3200 evrov. »Ima krvno skupino B+,« je k odgovorom dodal Denis Vičič.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije