Koliko porabite za prevoz? Slovenci prepričljivo na prvem mestu

Promet je v potrošnji gospodinjstev v EU zelo visoko.
Fotografija: FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/istockphoto

Po podatkih evrostatistikov so prevozni stroški v letu 2018 pomenili kar 16,9 odstotka celotne porabe gospodinjstev v državi, kar uvršča Slovenijo na prvo mesto glede na prometne izdatke državljanov EU. Po drugi strani je le 9,7 odstotka celotne porabe hrvaških gospodinjstev v letu 2018 porabilo za prevoz, zaradi česar je Hrvaška pristala na predzadnjem mesto v EU.

Dejstvo je, da so to veliki izdatki za žepe državljanov EU, kar morda najbolje kaže dejstvo, da je povprečen državljan EU v letu 2018 porabil kar 2220 evrov za prevoz in da stroški prevoza dosegajo 7,2 % bruto domačega proizvoda v EU. Promet je sicer v potrošnji gospodinjstev v EU zelo visoko. Več se namreč porabi le za stanovanja – 24 odstotkov. Obenem so stroški za hrano in pijačo v povprečnem EU gospodinjstvu nižji od stroškov za prevoz: v letu 2018 so znašali 12,1 odstotka, kažejo podatki Eurostata.

Na drugem koncu lestvice pa ...

Poleg Slovencev imajo gospodinjstva v Luksemburgu, Cipru, Franciji, Nemčiji in na Madžarskem tudi visoke prevozne stroške. Na drugem koncu lestvice so Čehi, Romuni, Belgijci in Maltežani, katerih prevoz ima delež le nekoliko nad 10 odstotkov gledano na celotno gospodinjstvo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije