VROČA POLITIČNA JESEN

Kocka je padla: Miro Cerar sporočil, ali bo kandidiral za predsednika republike

Nekdanji predsednik vlade pravi, da ne bo kandidiral na jesenskih predsedniških volitvah.
Fotografija: Miro Cerar. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Miro Cerar. FOTO: Leon Vidic, Delo

Obeta se nam vroča politična jesen. Na volitve se bomo podali vsaj dvakrat, na lokalne in na predsedniške. Nekaj kandidatov je že napovedalo svojo kandidaturo, o kandidaturi mnogih pa se še vedno ugiba. Kot možnega kandidata so omenjali tudi bivšega predsednika vlade Mira Cerarja. Po mnogih govoricah in namigovanjih je svojo odločitev sporočil na facebooku: »Zadnjih nekaj mesecev me je več ljudi iz civilne družbe nagovarjalo, naj na letošnjih jesenskih volitvah kandidiram za funkcijo predsednika Republike Slovenije. Ker je šlo za resne pobude odgovornih državljank in državljanov, sem se zavezal, da bom o tem resno razmislil. Po temeljitem razmisleku sem se odločil, da na prihajajočih predsedniških volitvah ne bom kandidiral.«

Cerar je še zapisal, da je v zadnjih dveh letih, ko se je umaknil iz politike svojo pozornost usmeril v strokovno dejavnost, v pedagoško in znanstveno delo na pravni fakulteti v Ljubljani ter k svoji družini. »To so področja, na katerih zdaj uresničujem svojo temeljno poklicno ter osebno zavezo in poslanstvo. Seveda pa bom tudi v prihodnje ostal družbeno aktiven strokovnjak in državljan ter si prizadeval za dvig slovenske politične in pravne kulture ter za uspešen razvoj Slovenije.« Zahvalil se je vsem, ki so ga nagovarjali h kandidaturi in bi ga bili pripravljeni pri njej podpreti.

Svojo kandidaturo so javno napovedali pravnica Nataša Pirc Musar, psihoanalitičarka Nina Krajnik, podpredsednica stranke Svoboda Marta Kos, poslanec SDS Anže Logar in glasbenik Gregor Bezenšek ml. Kandidaturo je napovedal tudi kočevski župan Vladimir Prebilič, ki bo kandidaturo predstavil v četrtek. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije