»RADA BI BILA VAŠA PREDSEDNICA«

Marta Kos z Robertom Golobom pred kamere, napovedala odstop

Če bo postala predsednica, bo odstopila z mesta podpredsednice stranke in zamrznila članstvo.
Fotografija: Marta Kos. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Marta Kos. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

V Sloveniji so kandidaturo za predsedniški stol uradno napovedali Nataša Pirc Musar, Nina Krajnik in Gregor Bezenšek. Danes sta pred kamero stopila predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob in podpredsednica stranke Marta Kos – in pričakovano je nekdanja veleposlanica napovedala boj za predsedniški stol.

»Imeli smo dve točki. Prva točka: združevanje liberalne točke, ki smo jo potrdili. Vse tri stranke imajo soglasje svojih kongresov, članov, da se izpelje postopek združitve,« je danes novinarsko konferenco začel Golob. Septembra se tako začne združena era liberalne sredine. Druga točka je bila predstavitev kandidatke za predsednico države: »Nastopil je čas, da naredimo premik, kako se funkcija predsednika države izvaja, ki bo znal biti moralni kompas, še posebej v hudih časih, ki bo znal povedati, kaj je prav in kaj ne, ne glede na oblast, četudi bom to jaz.« 

»Čas je, da Slovenija dobi predsednico države,« je dejal Golob, in na kongresu predlagal Marto Kos. Po teh besedah je govorniški oder prepustil njej. 

Podpisov ne bo zbirala, na volitve s podporo stranke

»Rada bi bila vaša predsednica,« je pred kamerami dejala Marta Kos. Ima se za predstavnico tistih naprednih sil, »ki so po dveh težkih letih nazadnjaštva vrnile ljudem dostojanstvo in zaupanje v prihodnost«. Sloveniji želi vrniti ugled in spoštovanje tako v Evropi kot mednarodnih odnosih. »Za lepo prihodnost potrebujemo oboje, ljubezen in znanje. In za boje potrebuješ oboje, za ljubezen dvojino, za znanje širino in za zmage množino. Zato bo to naša zgodba in povem vam, prihodnosti bomo skupaj kos.« Na volitve odhaja s podporo stranke. 

S Pirc Musarjevo Kosova še vedno sodeluje pri projektu Ona ve: »Spoštujem vsakogar, tudi Natašo, ki se je odločila za kandidaturo za predsednika države, ker je to nekaj izjemnega. In vsi kandidati lahko prispevajo k temu, kar je v zadnjih dveh letih precej škripalo, in sicer na področju politične kulture.« Želi si podpore tudi drugih dveh koalicijskih strank, čim širše podpore.

Najvišje funkcije v državi v rokah Gibanja Svoboda?

»Predsednica države je voljena na neposrednih volitvah. Gibanje Svoboda me bo samo predlagalo. /.../ Mislim, da če bi bila jaz predsednica, ne bi bilo s tem nič narobe. Drugi razlog je ta, da imamo predsednika vlade Gibanje Svoboda, ker je zmagalo na volitvah. Da imamo predsednico državnega zbora, ker stranka SD ni želela imeti predsednika ali predsednice državnega zbora. Poleg tega res zaupam sebi, da bom, če bom predsednica države, delala v dobro vseh državljanov. V največji ponos in veselje mi je, da o tem ne odloča Robert Golob, stranka Gibanje Svoboda ali podmladek, ali bom jaz postala predsednica države ali ne. O tem odločajo volivci,« je dejala Kosova. Če bo postala predsednica, bo odstopila z mesta podpredsednice stranke in zamrznila članstvo, kar so naredili tudi drugi predsedniki.

Kandidatura Iva Vajgla

Golob je glede morebitne kandidature Iva Vajgla dejal, da ima vsak možnost kandidature, vendar da bo Gibanje Svoboda podprlo samo enega kandidata. Pomisleki, kaj je prav in kaj ne, so iz trte izviti. »Škoda, da jih je izrekel bivši predsednik države, ki je bil pred tem predsednik zveze komunistov. Imam spoštovanje do gospoda Kučana, a včasih tudi on kakšnega kozla ustreli. V stranki bomo kandidatko podprli na vse načine, kot si bo sama želela. Stranka ji je na razpolago.« Glede Boruta Pahorja pa je Kosova dejala: »Izbral si je svoj stil, kjer ni želel biti moralna avtoriteta. Moj način bo drugačen.«

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas