ZADRŽANJE?

Koalicija panična: kaj se bo v zgodilo z novelo o RTVS?

Ustavno sodišče naj bi zadržalo izvajanje novele, vlada želi to preprečiti s to potezo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/delo

V vladnih vrstah naj bi zavladala panika. Ustavno sodišče naj bi na današnji seji, na kateri je na dnevnem redu ponovno pobuda za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS, utegnilo zadržati izvajanje novele zakona o RTVS, poroča N1. Vlada je na sredini dopisni seji, da bi to preprečila, ustavnemu sodišču predlagala javno obravnavo ustavne presoje zakona in zaslišanje prič in izvedenca.

Da je v vrsti vladajočih završalo, je mogoče razbrati tudi iz dogajanja na zadnji dopisni seji. Na njej so sprejeli predlog za  zaslišanje prič in izvedencev v postopku za oceno ustavnosti Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija. Priče so: Ksenija Horvat, novinarka na RTV Slovenija in voditeljica oddaje Intervju, Igor E. Bergant, novinar na RTV Slovenija in voditelj oddaje Odmevi, in Robert Pajek, predsednik Sveta delavcev RTV Slovenija, izvedenec pa je izr. prof. dr. Igor Vobič s fakultete za družbene vede.

Vlada ocenjuje, da bi predlagane priče lahko izčrpno opisale dogajanje, ki je privedlo do kritičnih razmer na RTV Slovenija, ter škodljive posledice za RTV Slovenija ob morebitnem zadržanju novele Zakona o RTV Slovenija.

Pod pobudo za presojo so se sicer podpisali predsednik dozdajšnjega programskega sveta RTVS Peter Gregorčič, vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough, dozdajšnja namestnica predsednika nadzornega sveta RTVS Tamara Besednjak Valič in vršilec dolžnosti direktorja Televizije Slovenija Uroš Urbanija. Seja se bo začela ob 9.30.

Ustavni sodnik se je izločil

Delo piše, da še ni jasno, kaj in če sploh kaj, bo danes sprejela osmerica sodnikov -  ustavni sodnik Rok Čeferin iz odločanja izločil. Razmerje med ustavnimi sodniki naj bi bilo izenačeno, a na Kolodvorski je v sredo završalo, da naj bi se nagnilo k podpori zadržanja novele, ki prinaša spremembe vodstvenih struktur. Tudi če novela ne bo zadržana, pa ostaja vprašanje, ali bo do prihodnjega tedna, ko bi moral začeti delovati novi svet imenovanih večina v 17-članskem svetu, kar je pogoj za njegovo konstituiranje.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough je za ob deseti uri sklical novinarsko konferenco, na kateri bo podal pojasnila v povezavi s sprejemom ključnih dokumentov javnega zavoda, finančnim položajem RTVS in drugimi aktualnimi zadevami.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije