SEKAČ

Ko zapojejo žage 
lastnikov gozdov

Objavljeno 08. januar 2016 20.21 | Posodobljeno 08. januar 2016 20.21 | Piše: Darko Naraglav

Zmagovalec sekaškega tekmovanja Janko Mazej ima doma veliko kmetijo in 130 hektarjev gozda, zato je vešč gozdarskih opravil.

Skupni zmagovalec tekmovanja Janko Mazej med akcijo. Foto: Darko Naraglav

V Latkovi vasi so zapele motorne žage 36 tekmovalcev Društva lastnikov gozdov Spodnja Savinjska dolina, Šaleška dolina, Dravinja-Hudinja, Sopota-Laško, Lisjak, Gornji Grad in tistih iz območne enote Brežice, ki so se pomerili v petih disciplinah: kombiniranem rezu, preciznem rezu, zaseku in podžagovanju, preciznem podiranju drevesa na balon in kleščenju. Prav zadnje je bilo za gledalce verjetno najbolj zanimivo, saj so tekmovalci ob simulaciji debla z vejami uprizarjali prave vragolije.

Glasbenik in tekmovalec

Ob tekmovanju so si udeleženci lahko ogledali številne predstavitve, prav tako je bilo poskrbljeno za jedačo in pijačo, Veseli Savinjčani pa so jih zabavali z glasbo. Glasbenik Dani Aubreht se je odlično izkazal tudi na tekmovalni preizkušnji. Skupni zmagovalec drugega sekaškega tekmovanja je postal Janko Mazej iz Belih Vod nad Šoštanjem, drugo mesto je osvojil Stanko Goličnik in tretje Dani Aubreht, prav vsi pa so člani šaleškega društva lastnikov gozdov.

V društvenem tekmovanju lastnikov gozdov Spodnje Savinjske doline je bil najuspešnejši predsednik društva Rok Sedminek, drugi je bil Aleksander Bobovnik in tretji Darko Uratnik. Sedminek je imel res srečo, saj je v žrebanju številk prejel posebno nagrado, motorno žago znamke Jonsered, ki sta mu jo podarila podjetje Husqvarna in Uniforest, ki je bil gostitelj prvenstva.

Sedemkratni državni prvak Mazej je vesel, da tudi v Spodnji Savinjski dolini poteka takšno tekmovanje. »Organizatorji so se res potrudili in vse je bilo na visoki ravni. Tudi konkurenca je bila zelo močna, še posebno iz Zgornje Savinjske in Šaleške doline. Za uspeh moraš biti dober v vseh disciplinah,« je povedal zmagovalec, ki ima doma veliko kmetijo in 130 hektarjev gozda, zato seveda obvlada gozdarska opravila.

»Veščine z motorno žago tekmovalci vsak dan uporabljajo pri delu v gozdu, kjer ne tekmujejo s časom, ampak je v ospredju skrb za varno delo, in temu je bila namenjena posebna pozornost tudi na tekmovanju, kjer se ni nihče poškodoval, je povedal Uroš Petrič z Zavoda za gozdove Slovenije – Območne enote Celje. 

Deli s prijatelji