TEŽKO JE

Ko te zasvojijo igre na srečo

Objavljeno 05. november 2017 12.45 | Posodobljeno 05. november 2017 12.45 | Piše: Primož Hieng

Ljudi, ki so jih zasvojili programi na pametnih telefonih, tablicah, igralnih konzolah in računalnikih, je vsako leto več.

Igralniški saloni so lani našteli 3,6 milijona obiskov. Foto Uroš Hočevar

Zagotovo ste vsaj enkrat v življenju poizkusili katero od iger na srečo, če ne drugega, ste vsaj enkrat kupili srečko. Pri nas se s prirejanjem iger na srečo ukvarjajo Loterija Slovenije in Športna loterija ter vrsta igralnic in igralnih salonov, ki so še najbolj razširjeni v turističnih krajih. Statistični urad podatkov o obiskanosti igralnic ne spremlja več, prav tako tudi ne področja iger na srečo, ki se uvrščajo med zasvojljive dejavnosti. Prepoved organizacije takšnih iger prepreči pristop do iger na srečo, a mnogi ugotavljajo, da le poveča zasvojenost igralcev.

Umik v neki drug svet

In kako zdraviti odvisnost od iger na srečo? To je le ena od dejavnosti Centra za zdravljenje zasvojenosti, ki deluje pri Zdravstvenem domu Nova Gorica. Izvaja aktivnosti za odkrivanje, zdravstveno in psihosocialno obravnavo ter preventivno delovanje na področju odvisnosti od psihoaktivnih substanc in iger na srečo. Zdaj pa obravnavajo polovico odvisnikov od mamil in polovico odvisnikov, ki so jih zasvojili programi na pametnih telefonih, tablicah, igralnih konzolah in računalnikih. Teh je v zadnjih letih vse več. K njim spadajo tudi zasvojenci s stavami, borzo, hitro vožnjo … Stari so od 12 do 84 let. V bistvu substanca sploh ni glava težava, saj je to lahko mamilo, alkohol, igralni aparat ali računalnik. Potreba po omami, po umiku v neki drug svet je po mnenju strokovnjakov skupna vsem zasvojenostim, zato jih je treba zdraviti.

»Vsako igranje na srečo še ne pomeni odvisnosti,« pravijo na Centru za zdravljenje zasvojenosti. »Številnim tovrstne igre pomenijo način zabave in sprostitve. Odvisnost od iger na srečo je skrita bolezen, pri kateri ni opaziti vidnih zunanjih simptomov, vendar povzroči hude težave na psihološkem, telesnem, socialnem in delovnem področju. Gre za kronično in napredujočo bolezen, ki ne prizadene samo posameznika, temveč tudi njegove bližnje in socialno okolje nasploh.«

Tudi bolnišnično zdravljenje

Poznamo dve obliki odvisnosti od iger na srečo: v prvi je posameznik odvisen od vznemirjenja, ki ga prinašata tvegano igranje in pričakovanje zmage, ki postane droga. Tovrstni posamezniki se po navadi udeležujejo iger, v katerih sodeluje več igralcev, druga oblika pa je beg iz realnosti, zatiranje neprijetnih občutkov. Človek, ki je odvisen od iger na srečo, ni zmožen sprejemanja realnosti, zadovoljstvo in varnost čuti samo še, ko igra, medtem ko je v realnem življenju ranljiv in negotov. Želi si, da bi v življenju čim več stvari pridobil brez velikega truda, in nezavedno upa, da se bo na ta način izognil prevzemanju odgovornosti. Zdravniki se lahko odločijo za eno od treh oblik pomoči: najprej je to individualna terapija z ambulantnim zdravljenjem, potem vključitev v terapevtske skupine ali skupine za samopomoč, ki dajejo podporo in nasvete, tretja možnost pa je bolnišnično zdravljenje.

Zanimalo nas je, kako na problem zasvojenosti in odvisnosti od iger na srečo gledajo v podjetjih, ki prirejajo igre na srečo. Odgovore so nam poslali le s Športne loterije, kjer so zapisali, da je odgovorno prirejanje iger na srečo sestavni del poslovanja Športne loterije. Evropsko loterijsko združenje, ki združuje 73 loterij iz 43 držav, je Športni loteriji leta 2012 podelilo certifikat odgovornega prireditelja iger na srečo. Odvisnost od iger na srečo obstaja toliko časa kot igre na srečo, pojasnjujejo na Športni loteriji. »Prizadevamo si, da bi bilo pojavov odvisnosti od iger na srečo čim manj, zato so številne aktivnosti preventivne. Igralcem s težavami zaradi čezmernega igranja pomagamo poiskati pomoč pri institucijah, specializiranih za tovrstne težave.

Neposredno ne zaznavamo, da bi bila ta vrsta odvisnosti v porastu. Sodelujemo s Centrom za zdravljenje zasvojenosti, po njihovih podatkih pa so določene oblike nekemičnih zasvojenosti v porastu, zlasti zasvojenosti z družabnimi omrežji in čezmernim igranjem internetnih iger.« Povejo še, da konkretnih težav z igralci niso imeli, so pa sodelovali s sorodniki ljudi, ki so imeli težave s čezmernim igranjem.



Loteriji gre slabše

Globalna stavniška industrija v zadnjih desetih letih raste z visokimi letnimi indeksi, Športna loterija pa je leta 2015 ustvarila 28 odstotkov manj prometa z igrami na srečo kot tri leta prej. Precej jo je prizadel Zujfov davek na srečke (10 odstotkov) in davek na dobitke nad 300 evri. Fundacija za šport na leto razdeli okoli osem milijonov evrov, ki jih dobijo od Loterije Slovenije in Športne loterije.




Več kot 300 milijonov

Bruto prihodki iz iger na srečo so lani dosegli dobrih 306 milijonov evrov: v igralnicah 152 milijonov, 95 milijonov v igralnih salonih in 59 milijonov prek loterije. Dajatve iz iger na srečo so tudi lani znašale več kot 109 milijonov evrov. Lani je bilo v igralnicah 3,6 milijona obiskovalcev. Obisk igralniških salonov se je v desetih letih precej znižal: leta 2006 jih je obiskalo 4,3 milijona ljudi, lani so jih našteli 3,6 milijona. Lani je bilo v državi 10 igralnic z 277 igralnimi mizami in 3782 igralnimi avtomati, poleg tega pa še 26 igralnih salonov, v katerih je bilo 4246 avtomatov. Lani je novogoriška igralniška družba Hit ustvarila skoraj 3,8 milijona evrov čistega dobička. Samo v prvih štirih mesecih letos so od iger na srečo dobili 49,4 milijona evrov bruto realizacije, kar je devet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. V igralnicah so našteli več kot 450.000 obiskov.

 

Deli s prijatelji