TEŽAVE V ZDRAVSTVU

»Ko družinski zdravniki ne zmorejo, se sistem sesuje«

Čebašek Travnikova izpostavlja, da družinski zdravniki praktično ne poznajo več rednega delovnega časa.
Fotografija: Zdenka Čebašek Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Zdenka Čebašek Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

»Ko družinski zdravniki ne zmorejo, se sistem sesuje, ker ni nikogar poklicati več,« opozarja predsednica Zdravstvene zbornice Slovenije Zdenka Čebašek Travnik. Pravi, da je opravila veliko pogovorov z zdravniki osnovnega zdravstva in zobozdravniki in da se premalo pozornosti namenja njihovim težavam.

Čebašek Travnikova izpostavlja, da družinski zdravniki praktično ne poznajo več rednega delovnega časa: »Na srečo si pomagajo med seboj, da lahko izvajajo nujno potrebne zdravstvene storitve. Mimo covida. Delajo tudi volontersko.« Pri tem dodaja, da so bili ukrepi, sprejeti s strani NJIZ in ministrstva za zdravje sprejeti večinoma brez dogovora z osnovnim zdravstvom.

Pričakovali bolj aktivno vlogo ministrstva

Veliko zdravnikov in zdravstvenega osebja je v karanteni in samoizolacij. Zbornica zbira svoje podatke, ker natančnih podatkov ne dobijo. Izvedli so tudi anketo, na katero se jim javilo 1600 članov. Ugotavljajo, da so se zdravstveni zavodi, bolnišnice in zdravstveni domov, sami organizirali in se prilagodili, čeprav so pričakovali bolj aktivno vlogo ministrstva.

Čebašek Travnikova je opozorila, da se prekomerne obremenitve vseh zdravstvenih delavcev ne smejo izrabljati za konflikte med primarnim in sekundarnim zdravstvenim sistemom. 

Težave v zobozdravstvu

Dotaknila se je tudi zobozdravstva, kjer v drugem valu ni prišlo do popolnega zaprtja, kot v prvem. So pa nastale drugačne težave. Izpostavlja, da nekateri zavodi pričakujejo, da bodo zobozdravniki opravili toliko storitve, kot po pogodbah, kar pa po njenem mnenju ni mogoče. »Tudi zato ni mogoče, da bi jih obremenjevali z nadurami ali dežurstvi, da bi nabrali dovolj točk za programe.«

Iz različnih koncev zbornico obveščajo, da nadzorniki ZZZS, obiskujejo njihove ambulante in vstopajo mimo pravil, ki so določene za druge. Kot da spremljajo, če res delajo.

Preobremenjeni že pred epidemijo

Podpredsednik ZZS Dejan Klančič, sicer družinski zdravnik, je dodal: »Delujemo na vseh izpostavljenih mestih v osnovnem zdravstvenem varstvu. Menim, da smo predvsem vsi skupaj v istem čolnu in da moramo veslati sinergistično tako, da ta čoln pripeljemo do zaželenega cilja.« Opozarja, da so ekipe večkrat zdesetkane, sodelavci pa zaradi obilice dela preutrujeni.

»Preobremenjeni smo bili še pred epidemijo,« je dodal Klačnič in izpostavil, da so že takrat povedali, da je potrebno zmanjšati obremenitve in v sistem pripeljati več zdravnikov. 

Čebašek Travnikova je še izpostavila, da lahko veliko pomaga področje telemdeicine, zato so pripravili seminarje na to temo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije