AFERA LEPA N. H.

Knovs: Šarčeva znanka imela pri zaposlitvi privilegije

Objavljeno 24. januar 2020 19.08 | Posodobljeno 24. januar 2020 23.17 | Piše: STA, T. V.

Premier je pričal pred preiskovalno komisijo in zanika, da bi bil z N. H. v stikih.

Marjan Šarec na poti na zaslišanje pred Knovsom. FOTO: Jože Suhadolnik
N. H., znanka premierja Marjana Šarca, je imela pri zaposlitvi v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) posebno obravnavo, ki je odstopala od ustaljene prakse, so sporočili iz komisije državnega zbora za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs). Nadzor komisije nad zaposlovanjem v Sovi pa je po njihovih besedah pokazal sistemske napake.

Knovs po pregledani dokumentaciji in opravljenem razgovoru z glavno inšpektorico inšpektorata za javni sektor Lidijo Apohal Vučković ugotavlja, da Šarčeva znanka ob zaposlitvi ni izpolnjevala vseh pogojev za delovno mesto, ki ga je zasedla, izhaja iz sporočila, ki ga je podpisal predsednik komisije Matej Tonin (NSi). V Sovi so sicer kasneje s Šarčevo znanko sklenili novo pogodbo in aneks, s tem pa so jo prerazporedili na delovno mesto, za katero je izpolnjevala pogoje.

»Če bi bil inšpekcijski nadzor opravljen v času veljave prve pogodbe o zaposlitvi, bi inšpektorat predlagal kadrovski komisiji razveljavitev pogodbe o zaposlitvi,« so zapisali pri Knovsu.

Zdravniški pregled med bolniško

Apohal Vučkovićeva je konec novembra lani, po končanem nadzoru povedala, da prvotnih pogodb ne bi razveljavili. Navedla je, da je podobno tudi v primerih, ko se v javnem sektorju zaposli kandidata, ki mu, recimo, manjka še izpit o splošnem upravnem postopku, a se ve, da ga bo opravil v kratkem.

Knovs je v obvestilu za javnost med drugim opozoril, da je Šarčeva znanka »zdravniški pregled pred zaposlitvijo v Sovi opravila v času trajajoče daljše bolniške odsotnosti z dela. V Sovi so jo zaposlili, še preden je opravila ustrezno varnostno preverjanje.«

Sova je zaposlovala posameznike, preden so izpolnjevali formalne pogoje, ki so bili zahtevani v razpisni dokumentaciji, so zapisali pri Knovsu. Ocenjujejo, da so postopki razpisnih komisij nepregledni, točkovanje primernosti posameznih kandidatov pa je bilo subjektivno. Med prijavljenimi kandidati so arbitrarno izbrali kandidate, ki so prišli v ožji izbor. V ožji izbor so prišli tisti, ki so se na razpis prijavili prej.

Očitek na račun Kozmelja

»Glede na razpoložljiva sredstva in kadrovske načrte Sove ni bilo naprej postavljenih prioritet pri zaposlovanju na delovna mesta v Sovi. Iz dosedanje prakse Sove izhaja tveganje, da za posamezna delovna mesta niso bili izbrani najprimernejši kandidati,« so sporočili.

Ponovili so tudi stališče, da je direktor Sove Rajko Kozmelj »nezakonito blokiral delo komisije«. Zapisali so, da je »odločitev direktorja Sove, da ovira nadzor, po nepotrebnem ustvarila ozračje, ki je škodovalo Sovi«.

Knovs se je o spornem zaposlovanju v Sovi pogovoril tudi s premierjem Šarcem. Ta je še pred sejo v izjavi novinarjem ponovno zavrnil navedbe, ki so se pojavljale v javnosti v zvezi z zaposlitvijo njegove znanke. Kot trdi, ne drži, da bi bila omenjena zaposlena v Sovi zato, ker je njegova znanka. Pravi tudi, da z njo nima stikov.
Deli s prijatelji