HRASTNIK

Knapovski spomini pod zemljo (FOTO)

V Hrastniku letos nenavaden koncert. Navdušeni obiskovalci in nastopajoči.
Fotografija: Po koncertu vseslovensko druženje na površju FOTOGRAFIJE: Liza Šobot in Marko Planinc
Odpri galerijo
Po koncertu vseslovensko druženje na površju FOTOGRAFIJE: Liza Šobot in Marko Planinc

Poltretjega stoletja dolge rudarske preteklosti v Zasavju se ne spominjajo le na površju, ampak tudi pod zemljo. Rudniki so sicer v zapiranju, a v zasavskih občinah si prizadevajo preteklo zgodovino, ki je močno zaznamovala ne le revirje, ampak tudi širše območje, za nove generacije in obiskovalce od drugod ohranjati tudi v prihodnje. Poleg že več obstoječih spomenikov v različnih oblikah v Trbovljah, Zagorju in Hrastniku nekatere tovrstne stvari in dejavnosti ostajajo še naprej tudi pod zemljo.

Upor tudi v obliki pesmi.
Upor tudi v obliki pesmi.

Poleg denimo ženskega teka Jamatlon po rudarskih rovih od Hrastnika do Trbovelj je druga prav tako vse bolj znana prireditev pod površjem zemlje Festival uporniške pesmi. Tokrat sta približno 60 metrov pod zemljo koncert pripravila ŽPZ Kombinat in skupina Z'borke. V rov hrastniškega rudnika, kjer so posebej za namen tovrstnih prireditev prilagodili zelo akustični prireditveni prostor, se je tokrat podalo 120 obiskovalcev. Z naglavnimi svetilkami in čeladami so se spustili v neki čisto drugi in drugačni svet, ki je večini ljudi, še posebno zunaj Zasavja, domala neznan.

Kjer je doma uporništvo

»Festival uporniške pesmi je spomin na uporništvo v Zasavju, v rudnikih in tovarnah. Posebno značilno za Zasavje je tudi to, da so imele veliko vlogo med uporništvom ženske. Od prve rudarske stavke, ki so jo izvedle leta 1876 ženske, do upora pekotk in upora proti nesmiselnim ukrepom vlade v šolah v času korone. Vedno so se ljudje upirali krivicam, se dvignili takrat, ko so čutili, da je nekaj narobe.

Pod zemljo je vsako leto več obiskovalcev.
Pod zemljo je vsako leto več obiskovalcev.

Ne glede na sistem. Tako so najbolj odmevne rudarske stavke iz leta 1934 (velika gladovna stavka) iz časa kraljevine Jugoslavije, iz leta 1958 (prva stavka v socialistični Jugoslaviji) in leta 2014 (stavka rudarjev v rudniških rovih) v času samostojne Slovenije. Festival uporniške pesmi bo negoval spomin na zasavsko uporništvo v vseh oblikah. Tisti, ki si upajo in zmorejo moč za upor, so vredni vsega spoštovanja. In, vedno je čas za upor. Ker je še vedno na različnih področjih precej krivic,« pravi o festivalu predstavnik organizatorjev Marko Planinc.

Marko Planinc je aktiven pri ohranjanju spominov na knapovsko dediščino.
Marko Planinc je aktiven pri ohranjanju spominov na knapovsko dediščino.

Spust v temo in tišino več deset metrov pod površjem je posebno doživetje ne le za obiskovalce, ampak tudi nastopajoče. Feministični pevski zbor Z'borke še ni imel takšnega nastopa, kot je v rudniški jami. Zbor sicer deluje proti seksizmu, nehierarhično in antikapitalistično. Spodbuja enakopravnost ter enake možnosti vseh, predvsem pa žensk in manjšin. Z'borke so glasbena skupina, ki je na Festivalu uporniške pesmi v Zasavju predstavila pomemben temelj malo drugačne slovenske uporniške pesmi.

Nepogrešljivi škrat

Pevke ŽPZ Kombinat so odpele železni repertoar uporniških pesmi z vseh koncev sveta, od ruskih, slovenskih, balkanskih, španskih, portugalskih, italijanskih pesmi do čilskih. Kombinatke so zadnje desetletje nosilke uporniške pesmi v Sloveniji. »Z rdečo kredo pisati izročilo upora. Ne na stene, na ušesne membrane. Z glasom ohranjati spomin na glasbeno tradicijo pokončne hrbtenične drže, ki ne podlega družbeni skoliozi. Vemo, da sveta ni mogoče spremeniti, globoko pa verjamemo, da ga z domala že pozabljenimi vrednotami, kot so solidarnost, srčnost, socialna pravičnost, tovarištvo in pogum, lahko naredimo znosnejšega in lepšega,« so med drugim povedale.

Nad podzemnim koncertom so bili navdušeni tudi nastopajoči.
Nad podzemnim koncertom so bili navdušeni tudi nastopajoči.

Na koncertih uporniške pesmi redno nastopa tudi Marjan Frelih, ki v Zasavju velja za utelešenje podzemnega rudarskega škrata Perkmandelca. V tej vlogi ene od zasavskih legend že leta redno nastopa na različnih prireditvah, povezanih z rudarstvom in knapovstvom. 

Perkmandelc je pokazal, kdo je glavni pod zemljo.
Perkmandelc je pokazal, kdo je glavni pod zemljo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije