SHOD KMETOV

Kmetje zaostrujejo protest: Medved napoveduje 500 traktorjev na ulicah proti prestolnici

Anton Medved: Poizvedovanje policije pri kmetih ni znak represije.
Fotografija: Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije (SKS).  FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije (SKS).  FOTO: Leon Vidic, Delo

Zbiranje obvestil policije pri kmetih glede udeležbe na torkovem protestu ni znak represije, ga pa nekateri tako razumejo, je v odzivu za STA na objavo kmeta, ki je v minulih dneh zaokrožila na družbenih omrežjih, dejal predsednik sindikata kmetov Anton Medved. Po njegovih besedah to ni bil osamljen primer, gre pa za običajno prakso policije.

»Glede na to, da smo podprli policijski sindikat, ko so stavkali, menim, da bodo tudi oni nas obravnavali kot državljane, ki imamo ustavno pravico protestirati,« je glede zapisa enega od kmetov na družbenem omrežju o tem, da so ga med delom na kmetiji obiskali policisti in spraševali o njegovi morebitni udeležbi na torkovem protestu v Ljubljani, še poudaril predsednik Sindikata kmetov Slovenije.

Shod se začne ob 12. uri

V sindikatu medtem v zvezi s protestom, ki se bo začel v torek ob 12. uri pred državnim zborom v Ljubljani, usklajujejo še zadnje podrobnosti. Udeleženci vse od Prekmurja in Primorske do hrvaške in avstrijske meje bodo v zgodnjih dopoldanskih urah z organiziranimi avtobusnimi prevozi in osebnimi avtomobili krenili na pot proti prestolnici, tisti iz okoliških krajev pa bodo prispeli s traktorji in z njimi pripravili mimohod, je orisal Medved.

Ob tem je izrazil pričakovanje, da se bo zbralo okoli 500 traktorjev, in opozoril, da je povsem natančno število težko napovedati. »Predvidevamo, da jih bo več, kot jih je bilo na zadnjem shodu,« je dejal.

Dodatno je pojasnil, da vsi traktorji ne bodo prišli v prestolnico, temveč se bodo zbrali na štirih ali petih lokacijah, od koder bodo, če bo treba, prišli izrazit podporo v Ljubljano. »Podrobnosti o lokacijah bodo znane danes,« je še dodal.

»Kmete pozivamo k varnemu, mirnemu in kulturnemu protestu. Menimo, da je to naša ustavna pravica, ne želimo zganjati panike in nemirov ne v središču Ljubljane in ne med našimi ljubimi potrošniki,« je bil jasen.

Kaj pričakujejo?

Kmetje zahtevajo in pričakujejo, da v celoti izpogajajo zahteve, ki so jih podali na vlado. Če jim ne bo uspelo, preprosto ne bo več pogojev za normalno kmetovanje, meni Medved. »Okoljevarstvene organizacije so začele na naših kmetijah, zemljiščih in lastnini postavljati režime. Kmetje na svoji zemlji nismo več absolutni gospodarji in tega si ne moremo več dovoliti,« je poudaril.

Po njegovih besedah so torkov shod prijavili in napovedali pristojnim institucijam. »V Ljubljano prihajamo, da si izborimo pogoje, ki jih imajo preostali evropski kmetje, ne prihajamo po denar, imamo zahteve glede normalnih pogojev za kmetovanje. Zakonodajni ukrepi, ki so predvideni, kot je zakon o varstvu živali, nas samo omejujejo,« je vnovič pojasnil razloge za protest.

O podpori političnih strank

O podpori političnih strank pa je dejal, da želijo biti »z njimi vse stranke, ne zgolj SLS«. »Se jim zahvaljujemo, ampak jih ne rabimo, naj bodo tam, kjer so bili do zdaj. Politika naj nas pusti pri miru, mi rešujemo kmečki stan in pogoje za kmetovanje ter da bodo imeli mladi voljo do kmetovanja. Naš največji cilj je mlade ohraniti na kmetijah,« je še izpostavil Medved.

Kmetje so zahteve do vlade zbrali v več točkah. Med njimi so,  naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, naj se ponovno prouči in zmanjša območja Nature 2000, naj se kmetov ne obremenjuje z novimi davki, naj bodo ukrepi jasni in administrativno nezahtevni ter naj se neposredna plačila in preostala sredstva uskladijo z inflacijo.

Zahtevajo tudi zmanjšanje populacije zveri in divjadi ter takojšnji začetek učinkovitega upravljanja populacije. Prav tako zahtevajo ureditev zakonodaje za zaščito najboljših kmetijskih zemljišč in njihovo ohranitev za pridobivanje hrane, obravnavo živinoreje kot osnove trajnostnega kmetovanja ter popolno zavrnitev uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev na ravni celotne države.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije