Kmalu boste izvedeli, na koliko vrednotijo vašo hišo ali stanovanje

Aprila prihaja obvestilo, takrat boste lahko sprožili postopek ugotavljanja posebnih okoliščin pri vrednotenju vaše nepremičnine.
Fotografija: Na dom vam bodo poslali obvestilo. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Na dom vam bodo poslali obvestilo. FOTO: Jure Eržen, Delo

Vlada Marjana Šarca je na seji sprejela uredbo o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin. V mesecu aprilu bodo vsem nepremičninam v Sloveniji pripisane nove vrednosti. Lastniki bodo na dom prejeli zbirno potrdilo o vrednosti vseh svojih nepremičnin, so sporočili. Takrat bodo lahko tudi začeli postopke za uveljavljenje posebnih okoliščin pri vrednotenju posamezne nepremičnine.

V skladu z lani noveliranim zakonom o množičnem vrednotenju nepremičnin je morala vlada to uredbo izdati najpozneje do 31. marca, saj od 1. aprila v registru nepremičnin ne bo več podatkov o vrednostih nepremičnin, izračunanih na dosedanji način.

Nezmožnost uporabe teh podatkov bi pomenila, da bi sistemski in drugi uporabniki informacije o vrednostih nepremičnin, ki jih potrebujejo za izvajanje svojih nalog, izgubili, kar bi lahko povzročilo težko popravljive posledice za delovanje države.

Modeli vrednotenja nepremičnin se po pojasnilih okoljskega ministrstva oblikujejo kot matematični zapisi, ki določijo, katere lastnosti nepremičnine pomembno vplivajo na njeno vrednost, in določijo tudi velikost njihovega vpliva. Oblikovani so za vrednotenje treh skupin enot vrednotenja: za stavbe in dele stavb, za zemljišča in posebne enote vrednotenja.

Vrednosti se bodo lahko uporabile tudi za davčne namene

Končni predlog modelov vrednotenja nepremičnin za sprejem na vladi je pripravila Geodetska uprava RS (Gurs), in sicer po opravljenem posvetovanju s strokovno javnostjo, sodelovanjem občin, po javni razgrnitvi in javni predstavitvi predloga modelov vrednotenja nepremičnin in poskusnega izračuna posplošene vrednosti.

Uredba o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin za vsak model vrednotenja določa pripadajoče klasifikacije namenske in dejanske rabe, območja vrednostnih con in vrednostnih ravni, formule, tabele, točkovalnike, faktorje in grafe, način uporabe teh elementov, datum modelov vrednotenja ter podatke za pripis posplošene vrednosti.

Gurs je sicer predlog novih modelov vrednotenja pripravil v okviru spremembe sistema množičnega vrednotenja nepremičnin, ki je bila sprejeta leta 2017, da bi se skladno z odločitvijo ustavnega sodišča lahko pripisane vrednosti nepremičnin uporabile tudi za davčne namene.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije