OCENA FISKALNEGA SVETA

Klofuta Marjanu Šarcu

Raven izdatkov, ki je glede na 2018 povišana za 1,13 milijarde evrov, je po mnenju fiskalnega sveta določena v nasprotju z zakonodajo.
Fotografija: Marjan Šarec, predsednik vlade. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec, predsednik vlade. FOTO: Voranc Vogel, Delo

LJUBLJANA – »Predlog rebalansa državnega proračuna in že sprejeti okvir za pripravo proračunov sektorja država nakazujeta ekspanzivno in prociklično fiskalno politiko v letu 2019. Ta je po mnenju fiskalnega sveta v trenutnih okoliščinah neustrezna.« Tako svojo oceno začenja fiskalni svet, ki kot skrb vzbujajoče ocenjuje, da bo predvsem z gospodarsko rastjo spodbujeno rast prihodkov spremljalo pretežno trajno povišanje izdatkov, ki hkrati ne bodo rešili strukturnih izzivov javnih financ.

V nasprotju z zakonodajo

Raven izdatkov, ki je glede na 2018 povišana za 1,13 milijarde evrov, je po mnenju fiskalnega sveta določena v nasprotju z zakonodajo. Poudarjajo, da bi bila določila zakona o fiskalnem pravilu spoštovana ob povečanju celotnih izdatkov sektorja država za okoli 870 milijonov evrov, kar bi z izjemo lanskega leta predstavljalo najvišjo rast izdatkov po letu 2009. »Fiskalni svet ocenjuje, da s fiskalnimi pravili usklajeno povečanje izdatkov ne bi omejevalo vlade pri zasledovanju njenih ciljev, ampak bi bilo doseganje teh izvedeno na način, ki ne bi ogrožal srednjeročne vzdržnosti javnih financ in s tem blaginje prebivalstva na dolgi rok,« piše v sporočilu javnosti.

Fiskalni svet še izpostavlja, da trenutno krčenje dolga samo po sebi ni zadosten pogoj za zagotovitev dolgoročno vzdržnih javnih financ, medtem ko so strukturno vzdržne javne finance nujen pogoj za zniževanje dolga na daljši rok.

Upočasnitev gospodarske rasti?

»V zadnjih mesecih se povečujejo tveganja za občutnejšo upočasnitev gospodarske rasti v 2019 od napovedi, na katerih so osnovani proračunski dokumenti. V negotovem okolju bi morala vlada slediti načelu previdnosti pri načrtovanju tako javnofinančnih prihodkov kot tudi izdatkov. Spoštovanje načela previdnosti ob povečanju negativnih tveganj po oceni Fiskalnega sveta pomeni, da bi predvidena dejanska raven izdatkov zaostajala za maksimalno dovoljeno. Proračunski dokumenti pa nasprotno to mejo še presegajo,« opozarjajo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije