ZELO NEVARNO

Kljub strogi prepovedi mnogi »pogumni«, kazni do 600 evrov

Nekateri kljub številnim opozorilom ostajajo neodgovorni.
Fotografija: FOTO: O. B.
Odpri galerijo
FOTO: O. B.

LJUBLJANA – Uprava za zaščito in reševanje je v ponedeljek razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države. V naravnem okolju je tako poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov oziroma snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, prižigati kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, zunaj pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

Požar se je na območje Žabnika razširil s hrvaške strani. FOTO: PGD Materija
Požar se je na območje Žabnika razširil s hrvaške strani. FOTO: PGD Materija
A očitno nekateri razglasa ne upoštevajo in še naprej kurijo, saj se intervencije zaradi požarov v naravi vsak dan vrstijo ena za drugo. V času prepovedi je poleg inšpektorata za varstvo pred nevarnimi in drugimi nesrečami za nadzor pristojna tudi policija. Na upravi za zaščito in reševanje v zadnjem času zabeležili tudi od 20 do 30 požarov na dan.

Kazni do 600 evrov

Globe za neupoštevanje določb uredbe so različne. Fizične osebe, ki v obdobju, ko je razglašena velika požarna ogroženost, brez dovoljenja pristojne izpostave uprave uporabljajo naprave ali izvajajo aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, se lahko kaznuje z globo od 200 do 600 evrov.

Po trenutno zbranih podatkih je policija v času trajanja velike požarne ogroženosti naravnega okolja prejela nekaj manj kot sto prijav tovrstnih kršitev.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije