NOVOST

Da se tudi brez Googla: prihaja Huaweieva serija P40

Huawei predstavlja novo generacijo mobilnikov: serijo P40. Največ poudarka je na mobilni fotografiji, ki jo serija P že več let postavlja v ospredje. Pomembna novost: gre za prvo družino modelov za evropske kupce, ki ne vsebuje več Googlovih aplikacij.
Fotografija: FOTO: Huawei
Odpri galerijo
FOTO: Huawei

Po mesecih napovedi in ugibanj je zdaj gotovo: nova serija Huaweievih telefonov, ki so tudi v Sloveniji med priljubljenimi, se imenuje P40, P40 Pro in P40 Pro+ in ne bo več vključevala Googlovih storitev. Serija P30, ki jo zamenjuje, je Googlove storitve še imela, saj je nastala pred ameriško prepovedjo. A več o tem kasneje. Poglejmo, kakšne so novosti serije P40, ki jih je sinoči prek videokonferenčne zveze svetu predstavil Huawei:

Fotografija v ospredju

Serija P je z Leicinimi lečami pri amaterskih fotografskih navdušencih že zdaj veljala za eno boljših. V seriji P40 so fotografiji dali še večji poudarek: modeli kar tekmujejo s številom različnih leč, naprednemu izračunavanju globinske ostrine, podpori makrofotografiji in podobno. Nedvomno Kitajci z novimi modeli ciljajo na sam vrh DxO lestvice mobilnikov kakovosti fotografije, kjer je njihov model Mate 30 med tremi najboljšimi na svetu. Fotografsko tipalo zdaj meri 1/1,28", slikovne pike na njem pa so velikosti 2,44 μm. Pri teh parametrih več pomeni bolje, saj omogoča večji zajem svetlobe. Kako se bo to izkazalo v praksi, pa bomo videli, ko se bodo pojavile prve testne fotografije. Zanimivo je, da še noben proizvajalec ni dosegel velikosti senzorja, ki ga je v svoj model Pureview 808 daljnega leta 2012 vgradila Nokia in je meril 1/1.2".

Cilju estetskih uporabnikov: zaslonu, ki bi prekrival celotno prednjo ploskev telefona, se vsako leto bolj bližamo, proizvajalci pa poskušajo iznajti način, kako skriti prednjo lečo in tipala pod, nad ali med zaslon. Serija P40 za senzorje uporablja luknjo v zaslonu. Ohišja med zaslonom in robom telefona pa je malo: med 1,6 in 2,7 milimetra, so izmerili pri Engadgetu, ki so telefon že držali v rokah.

Trije modeli, a nobeden poceni

P40 je poimenovan včeraj predstavljeni osnovni model, a se po tehničnih lastnostih uvršča v višji razred mobilnikov. Med novostmi je zaobljeni zaslon velikosti 15,5 cm (6,1 palca) in trije fotografski objektivi na zadnji strani (širokokotni, tele in nekaj vmes). Cena? 799 evrov, koliko bodo zanj hoteli operaterji, pa bomo še videli. 

P40 Pro je malce večji model, saj zaslon tu meri 16,7 cm (dobrega 6,5 palca) in ima hitrejše osveževanje, kar bodo opazili predvsem ljubitelji videoiger. Vsem drugim pa bi to hitreje praznilo baterijo, zato vam svetujemo, da novotarijo v nastavitvah izklopite, če je ne potrebujete. Fotografska leča je tu ena več: omogoča optično 5-kratno povečavo in senzor za merjenje razdalje. Temu primerna bo višja tudi cena. P40 Pro+ bo najzmogljivejši in najdražji model. Fotografije zna zajemati z 10-kratno povečavo. Različica Pro bo stala pri nas 999 evrov, Pro+, ki prihaja šele poleti, pa 1399 evrov.

Prednaročila že zbirajo, prodaja pa se bo začela 6. aprila (razen za Pro+), so sporočili slovenski zastopniki.

Procesor med najhitrejšimi na trgu

Srce telefona, procesor Kirin 990, je skupen vsem trem modelom. Gre za nadgradnjo lanskoletnega modela 980, ki smo ga našli v seriji P30. Po prvih testiranjih v 'benchmark' aplikaciji za merjenje hitrosti Antutu dosega preko 466.000 točk. Mulariji bo ta podatek eden pomembnejših, mi pa le zapišimo, da ima po navedbah Kimovila trenutno le 3 % pametnih mobilnikov boljši rezultat od njega. Novi Kirin prinaša še eno novost: podporo omrežjem 5G. To je pričakovano, saj mimo nove generacije mobilne telefonije ne more noben resen ponudnik več. Trenutno vam 5G v Sloveniji sicer še ne bo kaj prida pomagal, saj operaterji omrežje še testirajo in ni na voljo za komercialno uporabo.

Kaj pa programska oprema? 

Že od lani se veliko govori o odločitvi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki da ogrožajo nacionalno varnost ZDA. Svojih obtožb Trump sicer ni nikoli dokazal niti predložil kakršnih koli pametnih dokazov za te trditve, a ukaz vseeno velja in Huaweiu je onemogočil dostop do Googlovih storitev. Na P40 bomo tako sicer še vedno uporabljali operacijski sistem Android, a vas ob prvem zagonu do preklica ukrepov ne bodo pozdravile aplikacije, kot so Gmail, Youtube, Google Maps ali Chrome. 

Namesto njih Huawei pripravlja svoje rešitve: do Gmaila lahko dostopate prek druge e-poštne aplikacije, namesto Youtuba je tu (precej bolj okrnjeni) Videos, namesto Chroma lahko uporabite kak drug brskalnik, Mapse pa bo v Evropi zamenjal TomTom. Namesto Googlovega Asistenta prihaja Celia, virtualno dekle, ki bo prepoznavala vaš govor in ga pretvarjala v ukaze.
FOTO: Huawei
FOTO: Huawei

Namesto Googla je tu še Amazon

Odsotnost Googlove trgovine z aplikacijami Play nadomešča Huaweiev App Gallery, prek katerega lahko nalagate aplikacije in igre. App Gallery se hitro polni, tudi slovenskih aplikacij je vsak dan več, a po obsegu še ni primerljiv s trgovino Play. Ni pa App Gallery edina trgovina z aplikacijami in igrami, ki jo lahko uporabljate: tu je še Amazonova trgovina z aplikacijami in igrami, ki si jo lahko povsem enostavno in legalno namestite tako, da obiščete naslov www.amazon.com/getappstore in sledite navodilom. Tako boste lahko prenesli aplikacije, ki jih App Gallery še nima.

Prvi uporabniki novih telefonov so odkrili še en način, kako povsem enostavno in varno do aplikacij, ki jih App Gallery nima, celo do nekaterih Googlovih: na telefonu zaženite čarovnika za prenos dokumentov in nastavitev iz svojega starega androida na novi P40. Skupaj z nastavitvami se namreč prenesejo tudi aplikacije, a Googlove ne vse. 

Naprednejši uporabniki pa seveda vedo: če Googlovih aplikacij ni nameščenih, to še ne pomeni, da jih ni mogoče namestiti ročno. Menda vzame le nekaj minut časa, navodil pa je na spletu kot listja in trave. A pozor! Gre za poseg, ki ga odsvetujeta tako Google kot tudi Huawei.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije