RAZKRITI

Kdo so poslanci brez diplome

Objavljeno 20. marec 2012 16.11 | Posodobljeno 20. marec 2012 16.11 | Piše: P. J.
V spletni bazi Cobiss ni mogoče najti diplomskega, magistrskega niti doktorskega dela Gregorja Viranta.

LJUBLJANA – Afere s spričevali so pri mnogih vzbudile zanimanje za izobrazbo predstavnikov v državnem zboru (DZ). Večer je na primer objavil podatke o izobrazbi, ki so jih pridobili s spletne baze Cobiss in od posameznih strank. Na njihova vprašanja pa se niso odzivali v stranki Desus in Jankovićevi Pozitivni Sloveniji (PS).

Kje so diplome?

Poslanca Jerko Čehovin in Branko Ficko iz Pozitivne Slovenije sta v življenjepisu na spletni strani DZ pred objavo v Večeru navajala, da sta po izobrazbi diplomirana ekonomista. Po objavi pa naj bi ta podatek s strani odstranili. V Cobissu ni bilo mogoče najti podatka o tem, da sta Čehovin in Ficko res kdaj diplomirala iz ekonomije.

Prav tako v Cobissu ni mogoče najti diplomskih del Saše Kos iz Pozitivne Slovenije in diplomskega dela poslanke Marjane Kotnik Poropat iz Desusa. Kosova naj bi bila diplomirala na Filozofski fakulteti, Kotnik Poropatova pa na pravni. Večer navaja, da do tega podatka najverjetneje niso prišli, ker sta poslanki po poroki spremenili priimek, česar pa iz nobene stranke niso potrdili. Prav tako v Cobissu ni mogoče najti diplomskega dela poslanca PS Jožeta Velikonje, ki v življenjepisu navaja, da je diplomiral na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani.

Poslanec SDS Ivan Grill v življenjepisu navaja dve diplomi, diplomsko delo z Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru je v Cobissu mogoče najti, diplomskega dela s Tehnične fakultete v Mariboru pa ne. Poslanec Ljubo Žnidar navaja diplomsko delo na visokošolskem študiju Fakultete za gradbeništvo Univerze v Mariboru in diplomsko delo na na univerzitetnem študiju Fakultete za gradbeništvo Univerze v Mariboru, Cobiss pa ju ne najde. Zanimivo je, da v Cobissu prav tako ni mogoče najti diplomske, magistrske niti doktorske naloge predsednika državnega zbora Gregorja Viranta.

Izobraženi poslanci

Med poslanci se lahko s srednješolsko izobrazbo pohvalijo Robert Battelli, ki je končal gimnazijo v Kopru. Matevž Frangež v Rušah, Matjaž Han pa je naredil srednjo trgovsko in komercialno šoli v Celju. Robert Horvat je po poklicu kemijski procesničar, Eva Irgl je končala gimnazijo v Ajdovščini, Alenka Jeraj pa v Ljubljani.

Jani Möderndorfer, vodja poslanske skupine Pozitivna Slovenija, je dokončal srednjo zdravsteno šolo, najmlajša poslanka v parlamentu Janja Napast pa končuje študij na Filozofski fakulteti. Tina Komel študira na Višji poslovni šoli v Kopru, Branko Marinič pa je izredni študent na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju. Zvonko Lah je po izobrazbi strojni tehnik, Srečko Meh pa rudarski tehnik.

Marijan Pojbič iz SDS je končal šolanje na vojaški gimnaziji v Ljubljani, Alojzij Potočnik iz PS pa v življenjepisu navaja, da je po končani gimnaziji v Kranju obiskoval tudi Ekonomsko fakulteto v Ljubljani, a v Cobissu nismo našli podatkov o diplomi. Peter Vilfan je po izobrazbi ekonomski tehnik, Roman Žveglič pa strojni ključavničar.

Deli s prijatelji