SEZNAM KPK

Kdo od politikov je lani najbolj profitiral: Hojs kupil parcelo, Kacin stanovanje

Na seznamu KPK tistih, ki se jim je premoženje v tem mandatu bistveno spremenilo, sta dva ministra in predsednik republike.
Fotografija: Državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper COVID-19, je obiskal cepilno mesto v Ljubljani. Ljubljana, 3. marec 2021 FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper COVID-19, je obiskal cepilno mesto v Ljubljani. Ljubljana, 3. marec 2021 FOTO: Leon Vidic/delo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v februarju vzpostavila javno objavo sprememb premoženjskega stanja nosilcev najvišjih funkcij v državi. Način trenutne objave sprememb premoženjskega stanja je začasen tako z vsebinskega kot s tehničnega vidika.

Javna objava sprememb premoženjskega stanja obsega podatke poslancev državnega zbora, predsednika državnega sveta, predsednika republike, predsednika vlade, ministrov, državnih sekretarjev, poklicnih in nepoklicnih županov in podžupanov, članov sveta Banke Slovenije, funkcionarjev samostojnih in neodvisnih državnih organov, ki opravljajo naloge predstojnika organa ali njegovega namestnika, ter sodnikov ustavnega sodišča. Vsi ti podatki bodo objavljeni še leto sni po prenehanju opravljanja funkcije. Pri javni objavi podatkov gre za spremembe premoženjskega stanja, ki so jih bili za lansko leto zavezanci dolžni poročati do 31. januarja 2022. 

Spremembe premoženja so zavezanci dolžni poročati skladno z drugim odstavkom 42. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Pri premoženju, ki se skladno s tem odstavkom prijavi le, če presega določeno vrednost, je zavezanec kot spremembo dolžan prijaviti povečanje premoženja, s katerim doseže prag za prijavo posamezne vrste premoženja. Pri že prijavljenih enotah premoženja pa sporoči spremembo, ko se premoženje poveča ali zmanjša za več kot 10.000 evrov. V primeru, da zavezanec nima sprememb oz. jih ima pod navedenim pragom, o njih ne poroča.

Izsek iz seznama objavljenih funkcionarjev. FOTO: Zaslonski Posnetek
Izsek iz seznama objavljenih funkcionarjev. FOTO: Zaslonski Posnetek

Kdo je kupil novo nepremičnino?

Med javnimi funkcionarji, ki se jim je premoženjsko stanje spremenilo zaradi nakupa ali prodaje nepremičnine so predsednik republike Borut Pahor, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, državni sekretar na notranjem ministrstvu Božo Predalič, med poslanci pa Suzana Lep Šimenko (SDS), Aljaž Kovačič (LMŠ), Edvard Pavlič (LMŠ), Matej Tašner Vatovec (Levica), Ivan Hršak (Desus) in Dušan Šiško (SNS). Premoženjsko stanje stanje se je zaradi pridobitve premičnine spremenilo tudi poslancu madžarske narodne skupnosti Ferencu Horvathu.

Denarna sredstva nad 10.000 evrov so pridobili ali odsvojili predsednik KPK Robert Šumi, ustavni sodniki Rok Čeferin, Marko Šorli in Špelca Mežnar ter poslanci Jure Ferjan (SDS), Nik Prebil (LMŠ), Bojana Muršič (SD), Samo Bevk (SD), Franc Jurša (Desus) in Branko Simonovič (Desus).

Denarna sredstva je pridobil tudi okoljski minister Andrej Vizjak, na seznamu se je znašel tudi zaradi pridobitve in odsvojitve vrednostnih papirjev.

Premoženje se je zaradi pridobitve posojil spremenilo ministru Hojsu in ministru, pristojnemu za digitalno preobrazbo, Marku Borisu Andrijaniču.

Celotni seznam si oglejte tu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije