VABILO

Kdo laže? Janković poslal novo puščico proti Janši

Ljubljanski župan na premierjeve očitke odgovarja, da bodo resnico pokazale volitve.
Fotografija: Ljubljanski župan Zoran Janković. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Ljubljanski župan Zoran Janković. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Ljubljanski župan Zoran Janković je včeraj javno okrcal kabinet predsednika vlade Janeza Janše, češ da ni dobil vabila na srečanje 11 županov osrednje Slovenije in javno tribuno v Kamniku. Premier se je na na navedbe odzval kar z vladnim tvitom, v katerem so zapisali, »povsem očitno Zoran Janković laže. Spet. Slovenija tega ne bo pozabila«. 

image_alt
Janez Janša se je oglasil štiri minute po polnoči: to so njegove besede

Danes je sledila nova runda očitkov. Janković se je na Janševe obtožbe odzval z videom, v katerem je zatrdil naslednje: »Vlada je imela včeraj srečanje z župani v Kamniku ob 18. uri. Ko sem na tiskovni konferenci ob 11. uri trdil, da nisem dobil vabila Janeza Janše, je bilo res. Vabilo sem dobil ob 13. uri, 8. marca, za srečanje ob 18. uri, 8. marca. Datum odpreme vabila je 2. marec. Res težko verjamem, da potrebuje pošta šest dni od vladne palače do mestne hiše. Ampak kdo laže, bo pokazala Ljubljana na naslednjih volitvah.«

Udeležbo potrdila direktorica Ljubljanske urbane regije

Odzvali pa so se tudi iz kabineta predsednika vlade in navedli, da so 2. marca poslali 400 vabil na dogodek, tudi Jankoviću. Zatrdili so tudi, da so v torek prejeli dopis župana Jankovića, s katerim jih je obvestil, da se ne bo udeležil javne tribune, ker je vabilo prejel šele na dan dogodka.

»Za javno tribuno, s katero se je zaključil regijski obisk vlade, smo poslali nekaj več kot 400 vabil različnim nosilcem razvoja v regiji, tudi Zoranu Jankoviću kot županu glavnega mesta. Vsa vabila so bila poslana istočasno, in sicer 2. marca. Potrditve smo začeli prejemati že 4. marca. Med prvimi je bila tudi potrditev udeležbe direktorice Ljubljanske urbane regije, svetu katere predseduje ravno ljubljanski župan,« so zatrdili.

V premierjevem kabinetu ob tem pravijo, da se ne morejo strinjati z Jankovićevim očitkom, da je bila Mestna občina Ljubljana pri izvedbi regijskega obiska vlade hote spregledana. Kot zagotavljajo, so vsi regijski obiski v mandatu te vlade potekali na enak način in da so se ravno, da bi se izognili očitkom, da vlada ni posvetila dovolj pozornosti vsem občinam, odločili, da osrednjeslovensko regijo obiščejo v dveh delih. Južni del regije s 14 občinami bodo namreč obiskali 1. aprila.

Kot navajajo v kabinetu, je bilo 38 dogodkov od skupno 110 v Ljubljani, v program regijskega obiska pa so vključili širok nabor različnih deležnikov in s tem prisluhnili pobudam, predlogom, kritikam in pohvalam iz različnih sfer družbenega in gospodarskega življenja v regiji. »Obžalujemo, da pri pripravi obiska ljubljanski župan ni prepoznal svoje vloge,« je v odzivu še zapisal vodja premierjevega kabineta Peter Šuhel.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije