NOVI ŽUPAN

Krško bo vodil kriminalistični inšpektor Kerin

V prvem krogu je slavil Šiško, zdaj pa kaže, da bo postal župan Kerin.
Fotografija: Janez Kerin in Dušan Šiško. FOTO: Rasto Bozic, STA, S. N., montaža
Odpri galerijo
Janez Kerin in Dušan Šiško. FOTO: Rasto Bozic, STA, S. N., montaža

Mestna občina Krško bo dobila novega župana. Po precej izenačenem boju v prvem krogu sta se v drugi krog županskih volitev prebila neodvisni kandidat Dušan Šiško, sicer nekdanji poslanec SNS, in neodvisni kandidat Janez Kerin. Po vseh preštetih glasovih se je zmage v drugem krogu razveselil Janez Kerin. Prejel je 55,16 odstotka glasov, Šiško pa 44,84 odstotka.  Volilna udeležba je bila 38,4-odstotna.

Kerin bo tako na čelu krške občine nasledil Mirana Stanka, ki se za vnovični mandat ni potegoval. V prvem krogu so sicer volivci največ glasov namenili Šišku, in sicer 24,6 odstotka, Kerin jih je v tesnem boju za drugo mesto takrat prejel 19,8 odstotka.

Višji kriminalistični inšpektor Kerin je v prvem odzivu za STA povedal, da je nad izidom drugega kroga navdušen. Občutkov se ne da opisati, zmago pa pripisuje naporom in dobremu delu svoje ekipe. »Da smo se borili za vsak glas in za vsakega našega volivca v naši mestni občini,« je poudaril.

Zatrdil je, da jih ne bo razočaral in da bo ravnal tako, kot je obljubil. »Bom njihov župan in moja vrata bodo zanje vedno odprta,« je dejal.

Šiško čestital Kerinu

Predvolilno kampanjo v drugem krogu je označil za »primerno dogodkom, ki so se odvijali«. Motile so ga le nekatere »negativne situacije«, s katerimi so posamezniki poskušali degradirati njegovo dobro ime, ampak volivci so njihove nakane očitno spregledali, je ocenil.

Za ponedeljek je napovedal, da si bo naprej odpočil, nato se bo udeležil krvodajalske akcije v leskovški osnovni šoli, kjer bo daroval kri. S svojo ekipo bo potem začel počasi sestavljati koalicijske zamisli. Tovrstnih ponudb do zdaj sicer ni dobil, je še dejal novi krški župan.

Nekdanji poslanec Šiško je po porazu najprej čestital svojemu tekmecu Kerinu. Predvolilno kampanjo v prvem in drugem krogu je ocenil kot korektno in pošteno. Zahvalil se je tudi svojim volivcem in podpornikom ter pristavil, da nad izidom ni preveč razočaran.

O sodelovanju v občinski koaliciji je povedal, da je to odvisno od nasprotne strani in njenega morebitnega vabila. »Če nas bodo povabili, se bomo pogovarjali,« je dodal in še dejal, da bo v ponedeljek normalno odšel v službo. Šiško je Kerina obiskal v njegovem volilnem štabu in mu tam javno čestital za zmago.

Kdo je Kerin?

To, da se je Kerin ob šestih dokaj izenačenih kandidatih za krškega župana prebil v drugi krog, je bilo sicer presenečenje, prav tako pa je ob tem, da je za favorita v drugem krogu veljal Šiško, presenečenje njegova zmaga.

Kerin se je rodil leta 1967. Odraščal je v Leskovcu pri Krškem. Poklicna pot ga je vodila od poklica avtomehanika in nato prek policista ter kriminalista do preiskovalca Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Diplomiral je na področjih prava in menedžmenta nepremičnin. Na NPU je zaposlen kot višji kriminalistični inšpektor. V zadnjem občinskem mandatu je bil predsednik nadzornega odbora Občine Krško in nato Mestne občine Krško, dejaven je bil in je še v številnih društvih.

Kandidiral je s podpisi volivcev in podporo liste Modra smer, ki so ji v občinskem svetu Mestne občine Krško pripadla štiri svetniška mesta.

Preobrat v drugem krogu

Šiško je v prvem krogu prepričal 2.413 volivk in volivcev (24,6 odstotka), kriminalistični inšpektor Kerin pa 1.936 (19,75 odstotka). Volilna udeležba v prvem krogu je bila 47-odstotna. Listi obeh kandidatov sta dobili po štiri mandate v mestnem svetu, Gibanje Svoboda ima šest svetnikov, stranki SNS in SDS pa po pet.

Za župansko mesto se je sicer potegovalo šest kandidatov. Poleg Kerina in Šiška, ki je kandidiral s podpisi volivcev, so bili to še kandidat Gibanja Svoboda s podporo SD Aleš Zorko (18,8 odstotka), kandidat SLS s podporo NSi Iztok Starc (17,2 odstotka), kandidat SDS Jože Olovec (9,9 odstotka) in kandidatka s podpisi volivcev Janja Starc (9,8 odstotka).

image_alt
»Večni« celjski župan Bojan Šrot mora predati ključe mesta 33-letnemu Matiji Kovaču

image_alt
Kocka je padla: stari župan MO Nova Gorica Klemen Miklavič odhaja, zamenjal ga bo kandidat Gibanja Svoboda

image_alt
V Mariboru Arsenoviču še en mandat (VIDEO)

image_alt
V Murski Soboti je postal župan Anželj

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije