VOLITVE

Kdo bo novi predsednik države? Ta imena se podajajo v boj

Marta Kos, Nataša Pirc Musar, nekdanji predsednik vlade ...
Fotografija: Fotografija je simbolična FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična FOTO: Leon Vidic, Delo

Po aprilskih državnozborskih volitvah se bomo oktobra spet podali na volišča. Izbirali bomo novega predsednika države, saj Borutu Pahorju poteče mandat. Te dni v javnost že prihajajo imena tistih, ki naj bi se podali v predvolilni boj. Kot poroča portal N1, naj bi v naslednjem tednu kandidaturo tudi uradno najavila Marta Kos, sicer podpredsednica stranke Gibanje Svoboda. Podporo bo v ponedeljek skušala dobiti na kongresu stranke. Ambicije o prevzemu predsedniškega položaja so v stranki sicer razkrili že ob državnozborskih volitvah, ko se je sicer pričakovalo, da bo prevzela vodenje zunanjega ministrstva.

Nataša Pirc Musar. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Nataša Pirc Musar. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Kot kaže, bi lahko imela Kosova za tekmico Natašo Pirc Musar, odvetnico in med drugim tudi ustanoviteljico združenja Ona ve, katerega predsednica je prav Kosova. Pirc Musarjeva sicer kandidature še ni potrdila, naj bi pa o njej resno razmišljala. Na volitve bi sicer šla kot neodvisna kandidatka s podporo državljank in državljanov.

Ljudmila Novak. FOTO: Delo
Ljudmila Novak. FOTO: Delo

Kot kandidatko za prvo predsednico države mnogi omenjajo tudi Ljudmilo Novak, nekdanjo predsednico NSi in aktualno evropsko poslanko. Menda jo h kandidaturi nagovarja veliko ljudi, vendar pa odločitve še ni sprejela.

FOTO: Leon Vidic, Delo
FOTO: Leon Vidic, Delo

V podobni situaciji je tudi Miro Cerar, nekdanji predsednik vlade in ustanovitelj (sicer zdaj že propadle) stranke SMC. H kandidaturi ga spodbujajo mnogi v pravniških krogih, vendar se zanjo za zdaj še ni odločil.

Ivo Vajgl. FOTO: Jože Suhadolnik
Ivo Vajgl. FOTO: Jože Suhadolnik

Kot predsedniškega kandidata je stranka SAB že potrdila Iva Vajgla, vendar pa po nedavni združitvi z Gibanjem Svoboda še ni jasno, ali bo kandidiral na listi stranke ali s podporo volivcev.

Vladimir Prebilič. FOTO: Bojan Rajšek
Vladimir Prebilič. FOTO: Bojan Rajšek

V predsedniško tekmo naj bi se nameraval podati tudi kočevski župan, sicer pa strokovnjak s področja obramboslovja Vladimir Prebilič. Podpiral naj bi ga klub neodvisnih županj in županov.

Preberite še: Politik Luka Mesec: Starši spregovorili o nesreči z motorjem

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije