ZNAMKE

Kdaj miši plešejo?

Jutri bo Pošta Slovenije izdala zadnji komplet letošnjih znamk.
Fotografija: Brezmotorno leteče krilo
Odpri galerijo
Brezmotorno leteče krilo

Jutri bo Pošta Slovenije izdala zadnji komplet letošnjih znamk. Tokrat jih je 8. V seriji Slovenske znanstvenice so znamko vrednosti 0,69 € posvetili dr. Ani Mayer Kansky (1895–1962), prvi ženski, ki je 15. julija 1920 postala doktorica znanosti na ljubljanski univerzi. Postala je tudi prva ženska z akademskim položajem na Univerzi Ljubljana. Naslednje leto je zapustila univerzo in se poročila s profesorjem medicinske fakultete Evgenom Kanskim. Skupaj sta ustanovila prvo jugoslovansko tovarno za proizvodnjo žveplenega etra, dietiletra in drugih izdelkov. Spadata med pionirje kemične industrije na Slovenskem.

Prva ženska doktorica znanosti na ljubljanski univerzi
Prva ženska doktorica znanosti na ljubljanski univerzi

V seriji Slovenski reki in pregovori je predstavljena znamka za 0,88 €, na kateri je upodobljen vsem znan pregovor Kadar mačke ni doma, miši plešejo. Kaj rek pomeni, ni treba razlagati.

V seriji Slovenski letalski pionirji je na znamki vrednosti 2,58 € prikazano brezmotorno leteče krilo, s katerim je inž. Franc Wels (1873–1940) leta 1906 drsno letel 250 metrov daleč. Nato se je skupaj z avstrijskim pionirjem Igom Etrichom lotil motorizacije svojega krila.

Iz serije Kmečke hiše na Slovenskem so na znamki (vrednost 2,79 €) predstavili Dominkovo hišo iz Gorišnice pri Ptuju. Izšle bodo tudi redne znamke, novoletne in božične, vrednosti A in C ter B in C. Ob znamkah pa bo Pošta izdala tudi ovitke prvega dne.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije