RDEČE REGIJE

Kdaj maske na prostem in kdaj ne

V petek začne veljati nov paket vladnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Po novem je treba maske nositi tudi na prostem.
Fotografija: Maske tudi na prostem. FOTO: Antonioguillem, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Maske tudi na prostem. FOTO: Antonioguillem, Getty Images, Istockphoto

Vlada je sprejela nov odlok, ki uvaja določene ukrepe na območju Slovenije za zajezitev širjenja koronavirusa. Veljati začne dan po objavi v Uradnem listu RS (objava je bila danes), torej v petek. 

Med drugim je Slovenija razdeljena na rdeče in oranžne regije oziroma občine. V prvih veljajo precej strožji ukrepi kot v drugih. 



Med rdeče regije so uvrščene Gorenjska, Koroška, Zasavska, Posavska, Savinjska in jugovzhodna Slovenija. V teh je od petka naprej treba masko nositi tudi na prostem (odprti javni prostor, npr. pločnik, parkirišče) ali v avtomobilu (če je kdo v avtu, ki ni iz istega gospodinjstva).


Prepoved zbiranja, prehajanje regij

V rdečih regijah bo veljala tudi splošna prepoved zbiranja. Ne bo ne porok, srečanj, obiskov kinematografov niti verskih obredov. Posamična prireditev, za katero je dovoljenje Nijz že izdano, je še mogoča. V oranžnih regijah je še vedno dovoljeno zbiranje do 10 ljudi. 

Prehajanje iz rdeče regije v rdečo ni dovoljeno, medtem ko iz oranžne v rdečo je mogoče, a odsvetovano. 


Maske tudi, ko tečemo v paru

Kot so povedali danes pristojni, to velja tudi za športne aktivnosti. Razen če tečemo/kolesarimo/se sprehajamo sami, a se moramo na poteh na široko izogniti tistemu, ki ga bi lahko srečali. 


Za fitnese in športne objekte odlok začne veljati v soboto

Minister za gospodarstvo je napovedal zaprtje fitnesov ter športnih objektov v rdečih regijah, v preostalih pa velja pravilo ena oseba na 20 kvadratnih metrih. 

»Spremembe glede obratovanja lokalov, fitnesov itd. bodo stopile v veljavo v soboto. Hvala, ker razumete, da je #zdravje naša skrb št.1. Zmagajmo v tem izzivu, da bomo lahko premagali tudi tiste, ki so še pred nami!,« pa je okoli 18.30 tvitnil Zdravko Počivalšek


Prav tako bodo od sobote zaprti gostinski lokali v rdečih regijah, z izjemo v hotelih in kampih, a le za tiste, ki so tam nastanjeni. Turistične bone lahko koristite tudi zunaj regije, če ste že prej opravili rezervacijo


Šolanje na daljavo od šestega razreda naprej

Od ponedeljka pa bo za precejšen del šolarjev spremenjen režim. Šolska ministrica Simona Kustec je dejala, da se bo prihodnji teden, torej med 19. in 23. oktobrom, v vzgojno-izobraževalnih zavodih izvajal prilagojeni proces izobraževanja. Učenci od 1. do vključno 5. razreda se izobražujejo v šoli, starejši učenci pa na daljavo. To velja za celotno državo. 

V četrtek je sicer Nijz zabeležil 745 novih primerov okuženih oseb. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije