AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Kdaj je jabolko zrelo?

Še zadnji vroči dnevi so na plan zvabili vse sonca željne pa tudi obiralce, saj potekajo trgatve in obiranje sadja.
Fotografija: Čas obiranja je pogojen s sorto, lokacijo in vremenskimi razmerami.
Odpri galerijo
Čas obiranja je pogojen s sorto, lokacijo in vremenskimi razmerami.

V preteklih dneh je bilo še poletno toplo, v Dolenjah pri Ajdovščini so izmerili 30 °C, do 28 je bilo na Primorskem in v notranjosti. Toplota je zvabila na plan vse sonca željne, na njivah, vrtovih, sadovnjakih so brneli traktorji, kosilnice in vrvež obiralcev, saj potekajo trgatve in obiranje sadja.

Sredina tedna je prinesla izrazitejšo ohladitev, jutra so postala sveža. Ponekod se lahko pojavi slana. Večina vrtnin padec temperatur dobro prenaša, verjetno pa je to konec vegetacijske sezone za plodovke, ki niso zaščitene v zaprtem prostoru.

Obiralno okno

Kot že v preteklih letih smo sredi avgusta lahko opazovali rjavenje listov pri divjem kostanju. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Kot že v preteklih letih smo sredi avgusta lahko opazovali rjavenje listov pri divjem kostanju. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Pomemben dejavnik, ki vpliva na kakovost plodov za skladiščenje, je čas obiranja. Plodovi, ki so prezgodaj obrani, imajo nižjo težo, slabši okus mesa ter manj značilno barvo, nezadostno aromo, netipičen okus in slabšo skladiščno sposobnost. Če z obiranjem odlašamo, lahko začnejo plodovi sami odpadati in bo pridelek manjši, lahko postanejo steklasti, imajo slabšo trdoto, majhno vsebnost skupnih kislin in slabšo skladiščno sposobnost. Jabolka je torej treba obrati v pravem času, v tako imenovanem obiralnem oknu: gre za obdobje, ki traja od približno sedem do deset dni. Takrat imajo plodovi takšno zrelost, ki zagotavlja njihovo dobro kakovost po skladiščenju. V nasadih, kjer pridelujejo jabolka za trg in daljše skladiščenje, jih obirajo v tehnološki ali uporabni zrelosti. Čas obiranja je pogojen s sorto, lokacijo in vremenskimi razmerami. Zmotno je mišljenje, da se bodo jabolka sort, ki imajo rdečo krovno barvo, obarvala v skladišču. Plodovi se lepo barvajo le, ko so dnevi sončni, nočne temperature zraka pa padejo pod 12 °C.


Da pravilno ugotovimo zrelost jabolka, moramo poznamo sorte, ki jih imamo v sadovnjaku, in vedeti, kdaj dozorevajo, kakšen vonj, okus in barvo imajo. Bolj kakovostno je jabolko, ki ima tipično barvo. Preverimo pečke, če so črne, je zrelo. Eden od najpreprostejših načinov za ugotavljanje zrelosti je škrobni test, ki ga lahko opravimo kar v sadovnjaku. V procesu dozorevanja plodov se škrob pretvarja v sladkor. Raztopina, s katero izvedemo test, je mešanica kalijevega jodida, vode in kristalov joda, lahko jo kupimo ali pripravimo sami. Ko imamo vzorce, jih prerežemo prečno po sredini, po t. i. ekvatorju jabolka, na dve polovici. Rezne ploskve pomočimo v pripravljeno raztopino. Škrob se v kontaktu z jodovico obarva temno modro do črno, sladkorji pa se ne obarvajo, zato ostane meso na prerezani površini svetlo. Za določanje zrelosti na osnovi razbarvanja jabolk z jodovico je za posamezne sorte v Evropi izdelana škrobna lestvica 1–10, ki predstavlja stopnjo razgradnje škroba v sladkor.

Ko kostanj odvrže liste

Prehodu v meteorološko jesen bo kmalu sledil prehod v koledarsko jesen. Kmalu bomo opazili spremembe barve listov številnih dreves. Pravi čas obarvanja listja nastopi, ko se začne krajšati svetli del dneva dan in podaljševati noč. Tako kot že vrsto preteklih let smo že sredi avgusta lahko opazovali rjavenje listov pri divjem kostanju. Ta praviloma spremeni barvo listov v začetku oktobra z nastopom prave fenološke jeseni. Pojav prezgodnjega rjavenja smo opazili že sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja. V primeru prezgodnjega rumenenja je vzrok napadenost drevesa s kostanjevo listno zavrtalko (Camerraria ohridella). Škodljivka se zelo hitro širi in jo danes lahko zasledimo že po vsej Evropi. Zaradi nje listi porjavijo že sredi poletja in predčasno odpadajo. Drevesa sicer ne odmrejo, a njihov videz je močno prizadet. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije