KAMPANJA SE JE ZAČELA

Kdaj bomo šli na volitve? 

Objavljeno 15. marec 2018 07.22 | Posodobljeno 15. marec 2018 11.18 | Piše: STA, P. Pa.

Še vedno ni jasno, ali bodo volitve redne ali predčasne. 

Odločitev je v rokah Boruta Pahorja. FOTO: Jože Suhadolnik
LJUBLJANA – Predsednik vlade Miro Cerar je predsednika državnega zbora Milana Brgleza danes tudi formalno obvestil o odstopu s funkcije. Državni zbor se bo s Cerarjevim odstopom seznanil prihodnji teden, predvidoma na redni seji. Nato bodo sledili postopki iskanja kandidata za novega mandatarja oziroma razpis predčasnih volitev.

Zakon o vladi in poslovnik državnega zbora namreč določata, da mora premier o odstopu obvestiti ministre ter pisno tudi predsednika državnega zbora.

Obvestilo o odstopu predsednika vlade se uvrsti na dnevni red seje državnega zbora najpozneje v sedmih dneh po prejetju obvestila. S Cerarjevim odstopom se bo tako državni zbor seznanil prihodnji teden, predvidoma na redni seji, ki se bo začela v ponedeljek. Tedaj bodo poslanci uvodoma odločali, ali bodo razširili dnevni red seje, znano pa bo tudi, kdaj bo seznanitev s Cerarjevim odstopom na dnevnem redu.

Predsednik vlade ima sicer pravico odstop obrazložiti v državnem zboru. O odstopu predsednika vlade državni zbor ne glasuje, ampak le ugotovi, da mu je prenehala funkcija.


Kako naprej? 


Predsednik republike ima nato 30 dni časa, da predlaga državnemu zboru kandidata za novega predsednika vlade. Ob odstopu takratne premierke Alenke Bratušek leta 2014 je sicer prevladalo mnenje, da se rok lahko skrajša, če se vsi kvalificirani predlagatelji odpovejo možnosti predlagati kandidata za mandatarja.

Če novega kandidata za mandatarja ni, to formalno ugotovi tudi državni zbor, nato pa začne teči nov 14-dnevni rok, v katerem bi lahko mandatarja predlagala poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev. Če še ta ni uspešen, pa sledi še tretji, 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo še o tem, ali bodo šli v tretji krog volitev mandatarja.


Predčasne ali redne?


Zaradi bližine rednih volitev predloga novega mandatarja bržkone ni pričakovati. To bi odprlo pot za razpustitev državnega zbora in volitve. Vprašanje pa je, ali bodo te predčasne ali redne.

Predčasne volitve se namreč v skladu zakonom o volitvah v državni zbor opravijo najpozneje dva meseca po razpustitvi državnega zbora. Redne volitve pa se opravijo najprej dva meseca in najkasneje petnajst dni pred potekom štirih let od prve seje prejšnjega državnega zbora. Ta je bila 1. avgusta 2014.

Če bi predsednik republike Borut Pahor razpustil parlament in razpisal predčasne volitve, te tako ne bi potekale bistveno prej kot redne, za katere se je kot najverjetnejši datum omenjal 10. junij.

Kako bo ravnal Borut Pahor, bo jasno po tem, ko ga bo Cerar tudi uradno seznanil z odstopom. Sestala naj bi se danes popoldne.

Ne glede na to, ali bodo volitve redne ali predčasne, bo morala vlada do imenovanja nove opravljati tekoče posle.
 
Deli s prijatelji