S KUHALNIKOM

Kaznovana, ker sta si v hribih skuhala kosilo?

Objavljeno 15. oktober 2019 17.14 | Posodobljeno 15. oktober 2019 17.15 | Piše: Tina Horvat

Planince je razburila fotografija dveh tujcev in plinskega kuhalnika. Kranjskogorski župan opozarja, naj država raje uredi promet čez Vršič.

V TNP nam zaradi varovanja podatkov niso mogli pojasniti, ali so ju nadzorniki kaznovali ali ne. FOTO: FB
KRANJSKA GORA – Ljubitelje gora je nedavno kar precej razburila fotografija, ki je zakrožila po družabnem omrežju. Na njej sta namreč dekle in fant, ki sta si ob svojem avtomobilu ob cesti na Vršič, na parkirišču pred Erjavčevo kočo, postavila kamping mizico in stola ter si na plinskem kuhalniku skuhala kosilo.
image
Tako kot Vršič je tudi dolina Vrat močno obremenjena s prometom. FOTO: Jože Suhadolnik

Zraven je avtor pripisal: »Tujci v TNP (Triglavski narodni park) ...« in v nadaljnjih komentarjih še razložil, da so ju med njunim kosilom obiskali nadzorniki TNP in ju oglobili zaradi njunega početja.
 

Prepovedano kosilo v naravi?


Objava je takoj razdelila javnost na dva dela. Mnogi v njunem početju namreč vidijo nezaslišan poseg v gorsko naravo in kršenje zakonodaje. Po njihovem mnenju je prav, da so ju nadzorniki TNP oglobili, češ, kaj bi bilo, če bi vsi tako počeli in kampirali ter kuhali na zaščitenem območju.

»Zelooo narobe! Nihče več ne spoštuje narave in vsak dela, kar hoče, ne da bi se oziral na lokalne prebivalce. To je mišljenje današnjih turistov. V TNP se ne sme kampirati in kuriti ognja, zakon je zakon, in pika! Me zanima, ali bi si to upali v Avstriji ali Švici,« je bilo zapisano v komentarjih.
Na drugi strani so se pojavili tudi komentarji, ki v njunem početju ne vidijo nič spornega. Da na fotografiji ne gre ne za kurjenje ognja in ne za kampiranje ter da bi morali nadzorniki TNP ravnati bolj po zdravi pameti. Da se povsod v tujini da ustaviti in si privoščiti zajtrk, malico ali kosilo in pri tem nihče nikogar ne gnjavi, kaj šele kaznuje.
image
Triglavski ledenik nam je mimogrede izginil, država pa še vedno ne uredi prometa v visokogorju. FOTO: Rok Ciglič, Arhiv Giam Zrc Sazu

»Ste bili kdaj drugje po Alpah? Tisti, ki se vam zdi tole čudno in kaznivo, ste vsekakor precej zaplankani in boste morali čim prej malo ven iz tega svojega kotička v širni svet. V bistvu me je sram, da živim v takšni deželi. V Italiji, pri tem mislim gorska območja, imajo na parkingih pogosto tudi mize in klopi, ljudje brez težav prespijo v avtih na parkingih, vendar jih nihče ne preganja. Podobno je v Franciji, še v Švici in Avstriji nihče ne teži, če se ustaviš in ješ na parkingu. Ne gre za tistih nekaj evrov, ki bi jih ljudje pustili v koči, gre za naš odnos do njih,« je zapisal eden od komentatorjev. In še dodal, da gre verjetno za napačno tolmačenje zakona ter da bi bilo treba kazen razveljaviti, se jima opravičiti in kaznovati nadzornika TNP.
 

Kuhanje in pečenje dovoljeni


Seveda smo se obrnili na TNP in povprašali, kaj je narobe s početjem oseb na fotografiji in ali je res, da so ju kaznovali. Zaradi varovanja osebnih podatkov nam konkretnega primera niso smeli komentirati niti pojasniti, ali je bil zoper njiju izdan kakršen koli ukrep. So nam pa zagotovili, da ju kot TNP nikakor ne bi mogli kaznovati zaradi kampiranja ali kurjenja ognja, ampak morda zgolj zaradi nepravilnega parkiranja. Kurjenje ognja v TNP je sicer prepovedano, a ne v vseh primerih. Dovoljeno je na posebej urejenih mestih, za namene kmetijske dejavnosti in varstva gozdov, prav tako sta dovoljena kuhanje in peka na plinskih ali drugih kuhalnikih.
image
Župan Kranjske Gore Jani Hrovat že več let moleduje državo, naj vendar uredi promet na Vršiču. FOTO: Jure Eržen

Tako smo že pred dvema letoma pisali o Štajercih, ki so na vrhu Triglava pekli čevapčiče. Takrat nam je najvišji žar mojster povedal, da je njihovo poslanstvo širjenje kulture peke na žaru ob kateri koli priložnosti, uri, vremenu, družbi, saj je, kot razloži, žar zabaven in povezuje ljudi. Na TNP so nam tudi takrat zagotovili, da s pečenjem čevapčičev v gorah ni prav nič narobe in da na to gledajo tako kot na tiste planince, ki imajo s sabo plinski ali podobni kuhalnik in si skuhajo čaj ali juho.
 

Ekološka katastrofa na Vršiču


Predvsem pa je zgražanje ob ravnanju dveh mladih, ki si privoščita kosilo v naravi, prav absurdno ob prometnem infarktu na cesti na Vršič, kjer se dogaja prava ekološka katastrofa, saj se po njej vsak dan valijo tisoči avtomobilov, kombijev, avtobusov in motorjev. A to očitno nikogar ne moti, saj se vse vsako leto samo še stopnjuje. Nad takšnim odnosom države in njenih organov do naše gorske narave je močno razočaran tudi župan občine Kranjska Gora Jani Hrovat.
image
Ne le pozimi, tudi poleti je Vršič zaradi preveč prometa neprehoden. FOTO: Tina Horvat

Je med tistimi, ki v ravnanju dekleta in fanta na fotografiji ne vidijo prav nič spornega, saj je sam navdušen gornik in razume, da nekaterim ni do obiskov gostiln in planinskih koč in da si raje pripravijo svoj obrok. »Na fotografiji sta mlada človeka, ki ne počneta nič spornega. Ne vem, ali so ju res kaznovali, a če so ju, bi bil to velik absurd. Pri tem mislim na pravi teror avtomobilov nad naravo, ki se dogaja na cesti na Vršič. Promet je treba omejiti, ne pa kaznovati ljudi, ki si skuhajo kosilo na gorilniku ali bivakirajo v naravi.

Z bovškim županom prav moledujeva državne organe, na primer ministrstvo za okolje in prostor, naj vendar že kaj ukrenejo v zvezi z Vršičem, pa se nič ne zgodi. Naj že sprejmejo omejitve, na primer plačljiv prevoz za tiste, ki res hočejo na Vršič s svojim avtom, in uredijo javni prevoz ... Naj uredijo parkiranje in info točke, skratka, naj že končajo ta teror in to hudo nasilje nad naravo! Enako velja za promet v Vrata. Ves čas imamo neke poskusne dneve brez avtomobilov in umika avtomobilov iz gora, a vse ostane le pri poskusih, konkretno se nič ne zgodi,« se razgovori kranjskogorski župan.
Naj uredijo parkiranje in info točke, skratka, naj že končajo ta teror in to hudo nasilje nad naravo!


Pojasni še, da imajo v drugih alpskih državah vse to veliko bolje urejeno: »Avtomobilski promet čez najvišje prelaze in gibanje po nacionalnih parkih sta regulirana in tudi plačljiva, pri neškodljivih dejavnostih, kot sta bivakiranje ali šotorjenje, pa so bolj zdravorazumski. Nedavno sem pri jezeru Schwarzsee, ki je izhodišče za vzpon na Matterhorn, videl, kako so si lahko postavili šotorčke, ne da bi jih kaznovali. Pri nas pa dopuščamo teror nad naravo, tiste povsem neškodljive pa kaznujemo. Saj se spomnite primera pred nekaj leti, ko sta bila dva kaznovana, ker sta prespala v bivak vreči na vrhu Rjavine.« 
Deli s prijatelji