BESNI

Kazen fasalo kar 150 smučarjev

Med smuko na Voglu preteklo nedeljo redarji veselo kasirali. Župan Bohinja se opravičuje.
Fotografija: Namesto pravljice na Voglu so po smučanju doživeli hladen tuš. FOTO: Vogel Ski Center
Odpri galerijo
Namesto pravljice na Voglu so po smučanju doživeli hladen tuš. FOTO: Vogel Ski Center

Komaj smo v Sloveniji dočakali dovolj veliko pošiljko snega, da je omogočila vsaj spodobne zimske radosti, že se je zapletlo. V Bohinju se je nedeljska smuka na Voglu končala z jezo in gnevom kar 150 smučarjev. Medtem ko so uživali na smučišču, so jim redarji Medobčinskega redarstva občin Bled, Bohinj in Železniki s sedežem na Bledu za brisalci na njihovih avtomobilih pustili obvestila o prekršku.

Reditelji so jih usmerili

Po facebooku je zakrožil plačilni listek z napačnim datumom parkiranja. FOTO: FB
Po facebooku je zakrožil plačilni listek z napačnim datumom parkiranja. FOTO: FB
Pri tem ne gre za voznike, ki bi se hoteli izogniti plačilu parkirnine, ampak so jih na prazne predele ob cesti usmerili reditelji Smučarskega centra Vogel. Kot nam je povedala smučarka iz Slovenj Gradca, so okoli pol enajstih prišli do spodnje postaje gondole, tam je bilo vse zasedeno. »Reditelji v uniformah so nas poslali nazaj in nam rekli, naj parkiramo spodaj ob cesti. Ko smo se popoldne vrnili, smo imeli obvestilo o prekršku. Kot da bi se kdo delal norca iz nas. Najprej smo plačali za smučanje, potem pa je še občina oziroma njihova redarska služba pristavila svoj lonček,« se je jezila Slovenjgrajčanka.



Niti smučar iz Gorenjske ne skopari z besedami graje. »To je sramota! Že zjutraj so bili vsi parkirni prostori zasedeni in prijazni reditelji so nas pri gondolski žičnici usmerili, kje sploh lahko parkiramo. Jezi me, ker v Bohinju med sabo niso dogovorjeni, kje se lahko parkira. Ob cesti nisem parkiral zato, da bi privarčeval evre za parkirnino, ampak zato, ker drugje ni bilo mogoče. Povsod v tujini plačamo parkirnino, tudi tu bi jo z veseljem, če bi jo lahko. Neumno pa se mi zdi, da moram plačati redarjem. Če imajo v Bohinju težave s parkirnimi mesti, naj stopijo skupaj in to uredijo, ne pa da moramo mi plačevati kazni,« je bil besen.



150 avtomobilov so oglobili medobčinski redarji. FOTO: Arhiv Slovenskih novic
150 avtomobilov so oglobili medobčinski redarji. FOTO: Arhiv Slovenskih novic
Ko se obrnemo na župana občine Bohinj Jožeta Sodjo, nam pojasni, da na občini obžalujejo zaplet, ki je vrgel slabo luč na ves Bohinj. »Čeprav občina s tem nima nič, saj bi morali dovolj prostih mest zagotoviti upravitelji smučišča, se za nazaj vseeno opravičujemo vsem, ki so dobili listek. To se je zgodilo zaradi spleta okoliščin, namreč, redarji pozimi na tem delu še nikoli niso kaznovali zaradi nepravilnega parkiranja, zato so jih reditelji tudi poslali tja. Poleg tega so avtomobile prejšnje zime lahko puščali tudi pri Kampu Zlatorog, letos pa lastnik tega ne dovoli več, zato so bila dejansko vsa bližnja parkirišča zasedena. Skratka, zgodilo se je, kar se ne bi smelo, zato smo sedli skupaj in našli rešitev za prihodnji konec tedna, da se ne bi zgodilo podobno,« je bil jasen župan. Zavrnil pa je očitke, da so Blejci sabotirali bohinjski turizem, kot so med drugim namigovali na družabnih omrežjih. »Gre za skupno redarsko službo, ki ima sedež na Bledu, in po prijavi na Policijsko postajo (PP) Bled so po zakonu morali odreagirati,« je še pojasnil.



In kako bodo v Bohinju rešili problem parkiranja? Župan je zagotovil, da bodo to soboto in nedeljo iz Bohinjske Bistrice do smučišča vozili smučarski avtobusi, in to od sedme ure zjutraj do šestih zvečer. »Ko bodo parkirišča pod Voglom polna, bomo o tem s signalizacijo obveščali že v Soteski in v Bohinjski Bistrici, smučarji bodo imeli brezplačen prevoz s parkirišča pri gostišču Danica do Vogla. V Smučarskem centru Vogel so tudi ponudili, da bodo vsem, ki se bodo pripeljali s smučarskim avtobusom, ponudili popust pri nakupu smučarskih vozovnic,« je pojasnil in poudaril, da si res ne želijo več takšnih zapletov, dobitnikom plačilnih nalogov iz prejšnjega tedna pa je dal nasvet, naj se pritožijo.

Natisnjen napačen čas

Župan Bohinja Jože Sodja je zagotovil, da takšnih zapletov ne bo več. FOTO: Igor Mali
Župan Bohinja Jože Sodja je zagotovil, da takšnih zapletov ne bo več. FOTO: Igor Mali
Povprašali smo na Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bled, Bohinj in Železniki, kjer so nam pojasnili, da so v nedeljo odreagirali, ker so s PP Bled prejeli obvestilo o večjem številu vozil, parkiranih v nasprotju z veljavnimi predpisi na širšem območju Ukanca. »Občinski redarki sta obravnavali 150 kršitev. Zaradi tehničnih težav je bil na nekaterih obvestilih o prekršku natisnjen napačen čas. Če domnevni kršitelji menijo, da sta občinski redarki nepravilno ugotovili dejansko stanje oziroma napačno uporabili materialno pravo, lahko vložijo ugovor na plačilni nalog, ki ga bodo prejeli v naslednjih tednih. V njem naj navedejo vsa dejstva in dokaze v svojo korist. Prekrškovni organ po prejetem ugovoru plačilni nalog odpravi in o ugovoru na novo odloči z odločbo o prekršku, lahko pa postopek o prekršku tudi ustavi, pri čemer se ugovor šteje kot izjava v hitrem postopku,« so pojasnili.

Dobitniki plačilnih listkov lahko sedaj vsaj upajo, da bodo občinski redarji premogli toliko razuma in zdrave pameti, da bodo upoštevali okoliščine in postopke ustavili.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije