ODZIV

Katičeva ve, zakaj se je zgodila Šiškova varda

Odhaja z ministrstva za obrambo in prihaja na ministrstvo za pravosodje. 
Fotografija: Predstavitev kandidatke za ministrico za pravosodje Andreje Katič pred odborom DZ za pravosodje. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Predstavitev kandidatke za ministrico za pravosodje Andreje Katič pred odborom DZ za pravosodje. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Po mnenju obrambne ministrice v odhodu in kandidatke za pravosodno Andreje Katič je pojav Štajerske varde eden v nizu dogodkov, saj smo v zadnjem času tolerirali vse več dejanj, ki mejijo na sovražni govor. »Verjamem, da so organi (policija, MNZ) naredili vse, kar je treba, in da se bo v prihodnjih dneh, tednih zadeva tudi odvila,« je dejala.

Katičeva je v izjavi za medije po današnjem zaslišanju pred pristojnim odborom pozvala vse, ki imajo javne funkcije, in tudi državljanke in državljane, da se vzdržijo sovražnega govora, da so spoštljivi in prijazni drug do drugega, tudi do tistih, ki drugače mislijo. Prav tako je pozvala, naj ne žalijo in ne spodbujajo nestrpnosti in nasilja. Ob tem je spomnila tudi na določbo v kazenskem zakoniku, ki prepoveduje javno spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti.

Policija je danes zjutraj odvzela prostost dvema osumljencema in ju pridržala zaradi kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, kriminalisti pa izvajajo pet hišnih preiskav stanovanjskih objektov. Postopek je povezan z delovanjem oborožene skupine Štajerska varda, ki jo vodi predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija in kandidat na zadnjih predsedniških volitvah Andrej Šiško.

Na spletnih omrežjih so se v zadnjih dneh pojavili fotografije in posnetki urjenja skupine oboroženih zamaskirancev. Po Šiškovih besedah gre za »prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi dežele Štajerske« z imenom Štajerska varda, ki so jo oblikovali po ustanovitvi dežele Štajerske junija lani.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije