V PARLAMENTU

Kateri poslanec je bil najvztrajnejši pri gumbu ‘proti‘?

Objavljeno 15. september 2014 18.57 | Posodobljeno 15. september 2014 19.26 | Piše: Mo. S.

Največ predlogov je v preteklem sklicu parlamenta podprla Kristina Valenčič – kar 586.

LJUBLJANA – Ste se kdaj vprašali, kateri poslanec je (bil) najvestnejši, kdo je s parlamentarnih sej redno izostajal in kako so glasovali? Na spletu je dostopna (vir: virostatiq.com) zanimiva interaktivna grafika, s pomočjo katere lahko razberete marsikaj zanimivega.

Šesti sklic parlamenta (od 16. decembra 2011 do 1. avgusta 2014, v katerem je bil predsednik vlade Janez Janša, za njim pa Alenka Bratušek, razkriva, da je bila na sejah državnega zbora (DZ) v tem času najpogosteje prisotna Kristina Valenčič (DL), tik za njo pa sta se uvrstila Marjana Kotnik Poropat (Desus) in Dragan Bosnić (PS). Visoko po prisotnosti je tudi Majda Potrata (SD), njej pa sledijo Ivan Hršak (Desus), Danijel Krivec (SDS), Mirko Brulc (SD) in Jože Tanko (SDS).

Pahor večkrat odsoten kot prisoten

In kdo je izpustil največ srečanj? Nekateri med njimi so seveda tisti, ki v DZ pač niso bili navzoči celotni mandat. Nekdo je na primer postal minister, nekdo drug je takšnega poslanca zamenjal, oba pa sta bila opravičeno odsotna. Še najmanj časa je v DZ v šestem sklicu preživel Anže Logar (SDS), ki je mandat poslanca nastopil 4. julija letos, torej tik pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami. Poslanec je postal potem, ko je bila njegova strankarska kolegica Romana Tomc izvoljena za evropsko poslanko. Na dnu lestvice po prisotnosti je tudi Barbara Žgajner (PS), Janez Janša, ki je februarja 2012 postal premier, nato pa je bil vse do konca šestega sklica parlamenta opravičeno odsoten, ter Zoran Janković, ki se je aprila 2012 odločil, da bo namesto poslanskega stolčka raje grel županskega.

Med tistimi, ki so bili najpogosteje od vseh neopravičeno odsotni, so vsaj po grafiki sodeč Melita Župevc (PS), Roberto Battelli (narodna skupnost) in – zanimivo – Borut Pahor. Ta je v DZ zaradi nastopa funkcije predsednika države sedel le do decembra 2012, do takrat pa je bil s sej večkrat odsoten (ne opravičeno) kot pa prisoten.

Srečko Meh: 468-krat proti

V šestem sklicu parlamenta so poslanci seveda opravili tudi precej glasovanj. Med vsemi je bila najpridnejša Kristina Valenčič (747 glasovanj), ki je na glasovnici tudi največkrat obkrožila – da (586-krat). Med tistimi, ki so največkrat glasovali proti, so Srečko Meh (468-krat proti in 217-krat za), Mirko Brulc (510-krat proti in 204-krat za) ter Majda Potrata (511-krat proti in 181-krat za).

Večinoma glasovali po nareku stranke

Zanimivo je videti tudi, kako so posamezni poslanci glasovali skozi čas. Ustvarjalci grafike so s tem želeli ugotoviti, ali so se poslanci držali stališč svoje stranke, pa tudi, kakšne so dejanske interesne skupine, ki obvladujejo zakonodajni postopek. Večinoma so poslanci res glasovali tako, kot jim narekujejo strankarska prepričanja, seveda pa so se pojavljala tudi odstopanja. Opaziti je tudi, da je bilo z bližanjem konca sklica v parlamentu vse manj poslancev, med predlogi, o katerih so glasovali, pa jih po nesložnosti izstopa kar nekaj: rebalans proračuna za leto 2012, imenovanje v. d. direktorja AUKN, izvrševanje proračunov za leti 2013 in 2014, davek na nepremičnine ...

Vsekakor bo zanimivo videti, kako se bodo odrezali poslanci, ki so svojo funkcijo prevzeli 1. avgusta letos.

Deli s prijatelji