KATASTROFA

V Sloveniji potrjena nevarna različica virusa

Zaradi nje katastrofalno stanje v Indiji.
Fotografija: Virus je med drugim mutiral v indijsko različico, katere prisotnost so potrdili že v več kot 40 drugih državah. FOTO: Dr_microbe, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Virus je med drugim mutiral v indijsko različico, katere prisotnost so potrdili že v več kot 40 drugih državah. FOTO: Dr_microbe, Getty Images, Istockphoto

V Sloveniji je po podatkih portala GISAID, ki ponuja odprt dostop do genomskih podatkov o novem koronavirusu, potrjen primer indijske različice virusa sars-cov-2. Potrdili so jo na inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete ljubljanske univerze v vzorcu, ki je bil odvzet 20. aprila, je razvidno s portala.

Laboratoriji, ki opravljajo sekvenciranje genomov novega koronavirusa, te podatke vnesejo na portal GISAID. Gre za svetovno znanstveno pobudo in primarni vir, ki ponuja odprti dostop do genomskih podatkov o novem koronavirusu.

Da so indijsko različico potrdili v eni od že prej deponiranih sekvenc na inštitutu, je potrdil predstojnik inštituta Miroslav Petrovec. Potrdili so jo za nazaj na vzorcu osebe, pri kateri so okužbo z novim koronavirusom potrdili 20. aprila in se je vrnila iz Indije. Kot so sporočili z inštituta, so indijsko različico potrdili ob ponovni analizi slovenskih vzorcev, ki so jo opravili po tistem, ko se je 11. maja posodobil algoritem za razvrščanje pango genetskih različic novega koronavirusa, ker je bila različica B.1.617.2 oziroma indijska različica razglašena za novo skrb vzbujajočo genetsko različico.

V zadnjem presejalnem sekvenciranju virusnih različic, ki so ga opravili na 576 vzorcih, odvzetih med 26. aprilom in 2. majem, pa indijske genetske različice niso potrdili.

image_alt
Ne morejo verjeti, kaj se dogaja: umirajo na ulicah kot živali (FOTO)


Vodja raziskovalnega oddelka v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Maja Rupnik je o indijski različici pojasnila, da gre glede na podatke iz Velike Britanije, kjer so že imeli več primerov indijske različice novega koronavirusa, sklepati, da je ta podobno nalezljiva kot angleška različica in tudi, da ne povzroča hujšega poteka bolezni. Kot je pojasnila, relevantnih informacij iz Indije, kjer je trenutno resno žarišče te različice, nimajo, saj se država trudi predvsem obvladovati razmere in težje izvaja analize.

Indijska različica virusa velja za bolj nalezljivo in nevarno in naj bi povzročila velik porast okužb in smrti zaradi covida 19 v Indiji, kjer iz dneva v dan podirajo črne rekorde. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljek sporočila, da je indijska različica novega koronavirusa bolj nalezljiva, zato je skrb vzbujajoča.



Pri Evropski agenciji za zdravila (Ema) menijo, da vsa štiri v Evropski uniji odobrena cepiva proti covidu 19 najverjetneje nudijo zaščito tudi pred indijsko različico novega koronavirusa. »Podatki so precej pomirjujoči glede dejstva, da bodo vsaj cepiva mRNK nevtralizirala to različico, vsaj v tolikšni meri, da bodo zagotovila zadostno zaščito,« je danes povedal vodja cepilne strategije pri Emi Marco Cavaleri. Na tehnologiji mRNK temeljita cepivi Pfizerja in Moderne.

Cavaleri je dodal, da agencija zelo pozorno spremlja podatke o indijski različici. Menijo, da bi bili lahko tudi vektorski cepivi Astrazenece in Johnson & Johnsona učinkoviti proti virusni različici B.1.617, vendar pa še čakajo podatke o uporabi različice Astrazenecinega cepiva v Indiji. »Za zdaj smo v splošnem precej prepričani, da bodo cepiva pokrivala to različico,« je povedal Cavaleri.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije