KORONAVIRUS

Katastrofa brez primere: podjetnikom in obrtnikom teče voda v grlo

Prave žrtve koronavirusa so, kot kaže, slovenski obrtniki in podjetniki, ki že čutijo hude posledice. 
Fotografija: Prazne so tudi mize v italijanskih lokalih. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Prazne so tudi mize v italijanskih lokalih. FOTO: Reuters

»Takšne krize v 45-letni tradiciji ne pomnimo,« je v pismu Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) zapisal lastnik gostinskega lokala in hotela Robert Grohar. »Resno sem zaskrbljen zaradi širjenja panike okoli novega virusa, stanje je alarmantno.« V nadaljevanju dodaja, da je bilo že prejšnji teden hudo, a ta teden je še slabše. »Dnevni zaslužki s povprečnih dveh tisočakov na dan upadajo na 300 do 600 evrov. Stanje verjetno ne bo boljše. Za zdaj smo še dežurni in čakamo, če bo kdo vstopil v restavracijo. Take krize v 45-letni tradiciji ne pomnimo. Dejansko ne vemo, kako naprej,« je še zapisal.

Na koncu je pozval Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, naj se sestane z novo vlado in jo pozove k ukrepom. Zavzema se za nekakšno preložitev plačevanja davščin in prispevkov ali pa začasno oprostitev, saj delavcev ne želijo izgubiti.
 

Vse, kar morate vedeti o koronavirusu, najdete tukaj.


 

Prosijo za pomoč


Da je stanje res alarmantno in že gori rdeči alarm, opozarjajo tudi v zbornici, kjer pravijo, da kar 80 odstotkov obrtnikov in podjetnikov iz različnih panog že čuti posledice pri svojem poslovanju. Delavci v prometu, gostinci, hotelirji, cesti in avtobusni prevozniki, kovinarji, delavci v kozmetiki in drugi poročajo o upadu prometa.


»V OZS pozivamo vlado, da pomaga slovenskim obrtnikom in podjetnikom, ki so že in ki še bodo v prihodnjih mesecih utrpeli škodo zaradi posledic koronavirusa. Prizadetim naj se začasno ustavi plačevanje davkov in prispevkov, in sicer za čas trajanja izrednih razmer. Poleg tega pa naj breme bolniških nadomestil za delavce, ki bodo zaradi koronavirsa odsotni z dela, že od prvega dneva odsotnosti dalje nosi država in ne delodajalec,« predlaga predsednik OZS Branko Meh. Predlagajo tudi dodatne finančne ukrepe, podobne tistim, ki so jih sprožili v Italiji. Tam so podvojili sredstva, ki so namenjena podpori gospodarstva.

Promet jim je upadel za 95 odstotkov


Od vseh pa je menda koronavirus najbolj prizadel avtobusne prevoznike, ki od turističnih organizacij dnevno prejemajo odpovedi že naročenih prevozov vse do konca junija 2020. Pri nekaterih je menda promet upadel za kar 95 odstotkov. Zaradi tega bodo težko pokrili tudi fiksne stroške. Če bi prišlo celo do zaprtja šol in vrtcev, pa bi lahko to povzročilo celo vsesplošno krizo v sektorju prevoza potnikov, še dodajajo v OZS.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije