NIČ NI NEMOGOČE

Karl Erjavec najprej na čelo Desusa, potem naskok na premierski stol?

Erjavec v spopad za vrh stranke Desus, ni pa izključeno niti, da bi postal kandidat za mandatarja.
Fotografija: Z leve: Karl Erjavec, Jože P. Damijan in Janez Janša. FOTO: Jure Eržen, Delo; Blaž Samec, Delo; montaža: A. L.
Odpri galerijo
Z leve: Karl Erjavec, Jože P. Damijan in Janez Janša. FOTO: Jure Eržen, Delo; Blaž Samec, Delo; montaža: A. L.

Jožeta P. Damijana za bodočega mandatarja podpirajo štiri opozicijske stranke (LMŠ, SD, Levica in SAB), združene v Koaliciji ustavnega loka (KUL), ki imajo skupaj 39 glasov. Za zamenjavo vlade jih potrebujejo 46. In medtem ko je Jože P. Damijan še pred kratkim trdil, da imajo dovolj glasov za rušenje vlade, danes po poročanju Dela pravi, da »podporo ima, zagotovila dela koalicijskih poslancev, da bodo res glasovali za konstruktivno nezaupnico, pa ne«.

Temeljno poslanstvo Damijana – združitev razdrobljene opozicije –, tako vsaj pravi, je bilo izpolnjeno. Zdaj kot morebitni mandatar vodi ta projekt, a na koncu ni nujno, da bo mandatar. »Priti mora do poenotenja, in če obstaja konsenz, je hipotetično torej lahko premier tudi Karl Erjavec

Iz koalicije Janeza Janše

Prav Erjavčevo ime se v zadnjih dneh vse večkrat omenja. Po strmoglavljenju Aleksandre Pivec z vrha stranke Desus, se prek kongresa skuša ponovno zavihteti na vrh stranke upokojencev. Prav on se po poročanju Dela omenja kot človek, ki bi lahko prevzel KUL in Desus popeljal iz vlade Janeza Janše.

Erjavec z Zorčičem

A da bi ta scenarij sploh lahko bil verjeten, bi moral Erjavec najprej zmagati na kongresu Desusa, pristojni organi stranke pa podpreti odhod iz zdajšnje koalicije. Če bi se pridružil KUL, bi bilo opozicijskih glasov 44. Manjkata še dva. Delo poroča, da se je Erjavec srečal z Igorjem Zorčičem, predsednikom državnega zbora, sicer iz poslanske skupine SMC. Zorčič srečanja ni želel komentirati.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije