SREČANJE V GORAH

Kar 60 Uršk praznovalo na Uršlji gori

Nepozabno srečanje je bilo tudi zaključek osrednje planinske sezone na Plešivcu.
Fotografija: Urške so vrh Uršlje gore pobarvale v rožnato. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Urške so vrh Uršlje gore pobarvale v rožnato. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc

V organizaciji Planinskega društva Velenje ter oskrbnice planinskega doma na Uršlji gori Sonje Podbregar so izvedli že drugo srečanje Uršul, Uršk, Uršik in Urš na vrhu Plešivca. Cilj je bil ambiciozen, in sicer so želeli na drugem srečanju na kup zbrati 100 ljubiteljic planin in pohodnic z imenom Urška.
Marjan Karlovčec s Slovenskimi novicami in Urškami
Marjan Karlovčec s Slovenskimi novicami in Urškami

Poleg omenjenih osrednjih organizatorjev so pri projektu sodelovala še okoliška planinska društva Šoštanj, Šmartno ob Paki, Mozirje, Ljubno, Črna, Prevalje, Slovenj Gradec in Mislinja. Na Plešivec, najvišji koroško-štajerski planinski vrh, ki se vzpenja 1678 metrov nad morjem, se je v dveh dneh povzpelo 60 Uršk, kar je 25 več kot lani. Najmlajša je štela komaj sedem let, najstarejša skoraj 80. Omenjeni vrh pa ni zanimiv le zaradi višine, temveč tudi zato, ker na njem stoji najvišje ležeča in delujoča cerkev v Sloveniji in srednji Evropi – cerkev sv. Uršule.
Prva se je v knjigo letos vpisala Urša Špindler iz Velenja.
Prva se je v knjigo letos vpisala Urša Špindler iz Velenja.

Oskrbnica je držala besedo in skupaj s planinci in predstavnikom PD Velenje, podpredsednikom Marjanom Karlovčecem, so pripravili zares nepozabno srečanje, ki je bilo najverjetneje tudi zaključek letošnje osrednje planinske sezone na Uršlji gori. Zbrane Urške in še več kot sto drugih obiskovalcev je nagovoril prevaljski župan Matija Tasič, ki je dejal, da je ta planinska točka velikega pomena za ljudi v krajih okrog Plešivca, za razvoj planinstva in prijateljska druženja.
Predsednik PD Prevalje Stanko Rubin
Predsednik PD Prevalje Stanko Rubin

Predsednik PD Prevalje Stanko Rubin pa je bil navdušen nad velikim obiskom ter številnimi planinkami z imeni Urška, ki so svoj god praznovale tako, da so obiskale goro. Nekaj besed je seveda spregovoril Marjan Karlovčec, ki je dejal: »Naš cilj je dolgoletni praznični tradiciji obiskov Uršk pri sveti maši na Uršlji gori dodati nekaj več širine in privabiti Urške iz vse dežele, da se na njihov praznik srečajo na Uršlji gori, najvišji planinski točki na Koroškem in Štajerskem z Zgornjo Savinjsko in Šaleško dolino. S tokratnim obiskom smo bili zelo zadovoljni, velika zasluga za dobro počutje pa gre vremenu in oskrbnici Sonji Podbregar.«

Slednja je za vse vpisane Uršike pripravila darilo, majico z napisom 2. srečanje Uršk na Uršlji gori 2019. Sveto mašo je darovalo več duhovnikov hkrati, dogodek pa se je nadaljeval s prijetnim druženjem na travniku ter v planinskem domu.


Skupaj z Urškami je prišla na Uršljo goro tudi udeleženka letošnjega pohoda 100 Slovenk na Triglav Bojana Plevnik iz Mislinje. Dejala je, da je gora Plešivec koroški Triglav, kamor je vsekakor treba stopiti vsaj enkrat, če že ne večkrat na leto.
Na vrh vodijo prav posebne markacije.
Na vrh vodijo prav posebne markacije.

Najmlajša med Urškami na srečanju je bila Urška Lesnjak iz Črnove pri Velenju, ki je velik del poti do vrha prehodila z očetom Tomažem Lesnjakom in mamo Barbaro Verbuč.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije