TRTA

Kar 15 potomk bo dalo vino za prijatelje

Pod Goro Oljko so slovesno in veselo trgali modro kavčino.
Fotografija: Eno gajbico modre kavčine je prinesel Jože Kugler. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc
Odpri galerijo
Eno gajbico modre kavčine je prinesel Jože Kugler. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc

Vrli vinogradniki, ki jih v tem mandatu vodi prikupna vinogradnica, podjetnica in lastnica Vinotoča Primožič v Gavčah nad Šmartnim ob Paki, so nedavno opravili tretjo slovesno trgatev modre kavčine, potomke najstarejše trte z mariborskega Lenta. Ob dogodku sredi vasice Šmartno pod Goro Oljko, ob občinski zgradbi ter cerakvi sv. Martina, kjer so pred štirimi leti posadili od Mestne občine Maribor podarjeno žlahtno trto, so Prijatelji, vsi tudi vinogradniki, zapeli pesmi o vrlih Slovencih, ki radi pijemo dobro vinsko kapljico.
Predsednica vinogradniškega društva in župan
Predsednica vinogradniškega društva in župan

Po nekaj besedah, ki jih je spregovorila predsednica Vinogradniškega društva Šmartno Mojca Praprotnik v zahvalo vsem, ki so kakor koli prispevali k vzgoji trte ter sodelovali pri letošnji ideji o skupnem donegovanju vina iz vseh 15 trt potomk pod Goro Oljko, je vodstvo vinogradnikov in delovne člane pohvalil tudi župan Janko Kopušar ter jim zaželel, da še naprej kot mali vinogradniki dosegajo tako izjemne rezultate med veliko konkurenco pridelovalcev slovenskih vin.
Malce je bilo še kislo, a vino bo odlično.
Malce je bilo še kislo, a vino bo odlično.

Preden so zapele škarje, ki sta jih za le 11 grozdov uporabila oba gostitelja trgatve, je nekaj besed izrekel še domačin Franc Fužir, brez katerega ne mine niti ena vinogradniška veselica. »Bodite zdravi, ko boste spili zdravilno količino te žlahtne kapljice, ki zraste in zori ob posvečenem hramu znanja in radovednosti – naši občinski knjižnici ter pod zvonikom cerkve zavetnika svetega Martina v Šmartnem,« je med drugim zaželel prisotnim.


Tokratna trgatev modre kavčine je bila zares posebna tudi zaradi dejstva, da so se vinogradniki družno odločili, da od osrednje in še vseh drugih 14 potomk pridelek grozdja združijo in ga zaupajo ta čas prvi vinogradnici Mojci Praprotnik, da doneguje mošt stare trte v vino Potomko.
Za vino potomka so stopili skupaj.
Za vino potomka so stopili skupaj.

Svoj pridelek so prinesli še vinogradniki Boštjan Kocuvan, Jože Kovačič, Ivan Zagajšek, Vinotoč Primožič, Jože Kugler, Marija in Cvetko Strmšek, Zdravko Ramšak, Avgust Reberšak, Franc Malus, Roman Lesjak, Mihael Fajfar, Anže Podgoršek, Alojz Slemenšek in Franc Kačičnik. Od potomke stare trte so pobrali 3,3 kilograma grozdov sladkorne stopnje 65 Oekslov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije