TRTA

Kar 15 potomk bo dalo vino za prijatelje

Objavljeno 20. oktober 2019 15.33 | Posodobljeno 20. oktober 2019 15.33 | Piše: Jože Miklavc

Pod Goro Oljko so slovesno in veselo trgali modro kavčino.

Eno gajbico modre kavčine je prinesel Jože Kugler. FOTOGRAFIJE: Jože Miklavc
Vrli vinogradniki, ki jih v tem mandatu vodi prikupna vinogradnica, podjetnica in lastnica Vinotoča Primožič v Gavčah nad Šmartnim ob Paki, so nedavno opravili tretjo slovesno trgatev modre kavčine, potomke najstarejše trte z mariborskega Lenta. Ob dogodku sredi vasice Šmartno pod Goro Oljko, ob občinski zgradbi ter cerakvi sv. Martina, kjer so pred štirimi leti posadili od Mestne občine Maribor podarjeno žlahtno trto, so Prijatelji, vsi tudi vinogradniki, zapeli pesmi o vrlih Slovencih, ki radi pijemo dobro vinsko kapljico.
image
Predsednica vinogradniškega društva in župan

Po nekaj besedah, ki jih je spregovorila predsednica Vinogradniškega društva Šmartno Mojca Praprotnik v zahvalo vsem, ki so kakor koli prispevali k vzgoji trte ter sodelovali pri letošnji ideji o skupnem donegovanju vina iz vseh 15 trt potomk pod Goro Oljko, je vodstvo vinogradnikov in delovne člane pohvalil tudi župan Janko Kopušar ter jim zaželel, da še naprej kot mali vinogradniki dosegajo tako izjemne rezultate med veliko konkurenco pridelovalcev slovenskih vin.
image
Malce je bilo še kislo, a vino bo odlično.

Preden so zapele škarje, ki sta jih za le 11 grozdov uporabila oba gostitelja trgatve, je nekaj besed izrekel še domačin Franc Fužir, brez katerega ne mine niti ena vinogradniška veselica. »Bodite zdravi, ko boste spili zdravilno količino te žlahtne kapljice, ki zraste in zori ob posvečenem hramu znanja in radovednosti – naši občinski knjižnici ter pod zvonikom cerkve zavetnika svetega Martina v Šmartnem,« je med drugim zaželel prisotnim.
Sadiko dobili pred štirimi leti
Kot nam je povedal vinogradnik Mihael Fajfar, ki je v letu 2015 kot predsednik DV Šmartno poskrbel, da je tja prišla sadika potomke, ter vinogradnik z največ osvojenimi žlahtnimi medaljami za svoja vina na priznanih slovenskih ocenjevanjih so sadiko trte pridobili na podlagi dolgoletnega dobrega sodelovanja vinogradniških društev. Pa tudi izobraževanja članov ter pridobljenega znanja na številnih usposabljanjih, po čemer je Šmartno ob Paki znano že skoraj četrt stoletja. Darilo je prišlo od skrbnika in mestnega viničarja stare trte z Lenta Staneta Kocutarja.


Tokratna trgatev modre kavčine je bila zares posebna tudi zaradi dejstva, da so se vinogradniki družno odločili, da od osrednje in še vseh drugih 14 potomk pridelek grozdja združijo in ga zaupajo ta čas prvi vinogradnici Mojci Praprotnik, da doneguje mošt stare trte v vino Potomko.
image
Za vino potomka so stopili skupaj.

Svoj pridelek so prinesli še vinogradniki Boštjan Kocuvan, Jože Kovačič, Ivan Zagajšek, Vinotoč Primožič, Jože Kugler, Marija in Cvetko Strmšek, Zdravko Ramšak, Avgust Reberšak, Franc Malus, Roman Lesjak, Mihael Fajfar, Anže Podgoršek, Alojz Slemenšek in Franc Kačičnik. Od potomke stare trte so pobrali 3,3 kilograma grozdov sladkorne stopnje 65 Oekslov. 
Deli s prijatelji